Gå til hovedindhold
PULS
Kundeforhold
Brugerinstallationer

Fjernvarmeunits på abonnement: Det bør du være opmærksom på

Abonnementsordninger på fjernvarmeunits er blevet ganske populære blandt mange selskaber – med god grund. Vil man med på vognen, er der dog en række forholdsregler, man bør tage sig.

5. jul. 2023
Tekst af Niklas Lindstrøm Jørgensen, nlj@danskfjernvarme.dk

En ny fjernvarmeunit kan forbedre forbrugerens returtemperatur markant - men abonnementsmodellen kræver grundig overvejelse, siger John Elmertoft på PULS 2023. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Jo nyere en fjernvarmeunit er, jo bedre muligheder har man for at optimere på returtemperaturen ud hos forbrugeren. Og det er som bekendt en enormt god måde at øge kapaciteten og sænke unødigt forbrug i ledningsnettet på.

    Men faktum er bare, at mange fjernvarmekunder i dag har ældre units installeret, som ikke har de samme teknologiske muligheder for at udnytte det varme vand bedst muligt.

    En af løsningerne på den problematik – som efterhånden også er blevet ganske populær blandt både forbrugere og fjernvarmeselskaber – er at tilbyde fjernvarmeunits på abonnement.

    På den måde har man bedre kontrol over de fjernvarmeunits, som er installeret ude hos forbrugerne.

    Ifølge Dansk Fjernvarmes seniorkonsulent John Elmertoft, er der dog nogle enormt vigtige forholdsregler, man bør tage sig, inden man som fjernvarmeselskab går i gang med at tilbyde abonnementsordninger til kommende og eksisterende forbrugere.

    Dem gjorde han deltagerne på årets PULS klogere på til en mini-session om abonnementsordninger.

    - Husk nu at få lavet en juridisk bindende aftale med kunden. Er man i tvivl om, hvordan sådan en skal udformes, kan man følge Dansk Fjernvarmes anbefalinger til en standardaftale. Og i samme ombæring er det vigtigt, at man også får opdateret sine leveringsbestemmelser, lyder nogle af rådene.

    Sådan får du styr på abonnementsaftalen

    Når man vil tilbyde en fjernvarmeunit på abonnement, er abonnementsaftalen noget af det første, man bør få på plads.

    Som en service til medlemmerne har Dansk Fjernvarme derfor udarbejdet et inspirationseksempel på en aftale, man kan tage udgangspunkt i.

    I forbindelse med den kommende temadag om abonnementsordninger den 5. oktober forventer vi desuden at have en standardaftale på plads.

    I mellemtiden kan du downloade inspirationseksemplet nedenfor.

    Download Dansk Fjernvarmes inspirationseksempel

    Anbefaler: Flyt leverancepunktet

    En anden anbefaling fra John Elmertoft er, at man simpelthen flytter sit leverancepunkt.

    Hvordan den enkelte forbrugers fjernvarmeunit opfattes rent teknisk, afhænger nemlig af, hvor fjernvarmeværkets installation stopper, og hvor forbrugerens begynder.

    - Hvis leverancepunktet fastholdes nede ved hovedhanen, opfattes en abonnementsordning som en sideordnet aktivitet. Det kan gøre, at man bliver skattepligtig – og samtidig vil der ikke være mulighed for at optage lån hos KommuneKredit, forklarer han og fortsætter:

    - Derfor kan man med fordel flytte leverancepunktet fra hovedhanen til afgang af unit. For når leveringsgrænsen flyttes, vil unit’en blive anset som en del af fjernvarmeværkets installation. Gør man samtidig lejeaftalen tidsubestemt, kan Dansk Fjernvarme hjælpe med råd og vejledning.

    Når leveringsgrænsen flyttes, vil unit’en blive anset som en del af fjernvarmeværkets installation.

    John Elmertoft, Seniorkonsulent, Dansk Fjernvarme

    Vær opmærksom på risici

    Selvom det uden tvivl er med god grund, at mange fjernvarmeselskaber har valgt at gøre brug af abonnementsmodellen, kan man alligevel udpege en række potentielle modargumenter for at give sig i kast med at leje units ud.

    Og for at danne et overblik over dem, beder John Elmertoft deltagerne på mini-sessionen om at komme med deres bud.

    Blandt andet nævner deltagerne, at den enkelte forbrugers fjernvarmeinstallation muligvis ikke kan understøtte den optimering, man ellers ville få ved at udskifte unit’en. Hvis radiatorer eller gulvvarme er indstillet forkert, vil man for eksempel ikke kunne undgå et ineffektivt system.

    Dertil kommer hele spørgsmålet om ejerforhold. For når forbrugeren flytter ud og en ny flytter ind, hvordan håndterer man så overdragelsen af den lejede unit og lejeaftalen? Og løber man en risiko for at miste sin fjernvarmeunit, hvis et hus sælges på tvangsauktion?

    Alt sammen risici, man som minimum bør være opmærksom på, når man tilbyder en fjernvarmeunit på abonnement.

    Netop derfor samler John Elmertoft op på debatten med to hovedpointer:

    - Udover at have sit aftalegrundlag i orden, bør man også altid foretage en grundig risikovurdering af, hvad det indebærer at tilbyde en abonnementsordning, lyder det.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...