Gå til hovedindhold
Varmekilder
Klima- & Miljøforhold

IEA: Efterspørgsel på olie, gas og kul topper før 2030

For første gang spår Det Internationale Energiagentur, IEA, at brændstofefterspørgsel topper før 2030. Men det er ikke nok, siger IEA-chef.

13. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
genrebillede af oliefelt på land med pumperne i silhouet mod gylden himmel

Indhold

    Efterspørgslen på fossile brændsler – olie, kul og naturgas – er tæt på at toppe. Det er meldingen fra chefen for Det Internationale Energiagentur, IEA, i en kronik i den britiske avis Financial Times. Ifølge avisen er det første gang, at IEA spår, at det bliver i dette årti, at efterspørgslen på fossile brændstoffer topper.

    - Vi er vidner til begyndelsen på afslutningen på de fossile brændstoffers æra, og vi må forberede os på den næste æra. Det viser, at klimapolitiske tiltag virker, siger Fatih Birol ifølge erhvervsmediet, hvor han forudsiger, at efterspørgslen nu vil toppen inden 2030.

    IEA har tidligere sagt, at den samlede efterspørgsel på fossile brændstoffer vil toppe omkring 2030, skriver Financial Times. Men den teknologiske udvikling har skubbet til prognoserne. Det skyldes blandt andet brugen af elbiler og grøn energi.

    Særligt udviklingen af brugen af elbiler i Kina betyder, at olieefterspørgslen vil toppe inden 2030, skriver Birol i kronikken.

    Imens vil brugen af vedvarende energikilder og varmepumper få gasefterspørgslen til at falde. Samtidig har Ruslands invasion af Ukraine skubbet til omstillingen i Europa ifølge Birol.

    Om kul skriver IEA-chefen, at den "globale efterspørgsel" har været "stædigt høj i det seneste årti".

    - Men den står nu til at toppe i det næste årti, fortsætter Birol og henviser til fremskridt i sol- og vindkraft.

    Selv om der er positive udviklinger i efterspørgslen på fossile brændstoffer, har verden ualmindeligt travlt med at nedbringe sine udledninger.

    - Det forudsete fald i efterspørgslen, som vi regner med på baggrund af den nuværende politik, er ikke i nærheden af at være nok til at sætte verden på en kurs mod at begrænse den globale opvarmning til 1,5 grader, skriver Birol.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...