Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Afgifter & Tilskud
Dansk Fjernvarme

Skatteudvalg er bekymret for CO2-afgift

Dansk Fjernvarme har haft foretræde i Folketingets Skatteudvalg om en CO2-afgift, der rammer selskaber, der ikke udleder CO2.

11. apr. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    I udmøntningen af den grønne skattereform planlægger Skatteministeriet, at CO2-afgiften også med fuld styrke skal ramme de selskaber, laver CO2-fangst og derfor ikke udleder CO2 i atmosfæren. Afgiften står i et lovforslag, som Skatteministeriet har haft i høring, og som efter planen skal fremsættes i Folketinget i april.

    Skatteministeriets lovforslag implementerer en afgift på 375 kr. pr. ton udledt CO2, og ikke de 750 kr. pr. ton, som fremgår af den politiske aftale om grøn skattereform af 24. juni 2022. Det vil betyde, at selskaberne i rumvarmesektoren, der etablerer fangst og lagring af CO2, kommer til at betale CO2-afgift af CO2, som ikke udledes.

    Dansk Fjernvarme har siden november 2021 kommunikeret til Skatteministeriet om vigtigheden af, at der alene lægges CO2-afgift på den CO2, der udledes i atmosfæren.

    - I Dansk Fjernvarme bakker vi op om den grønne skattereform og de overordnede intentioner i skattereformen. Men der er så denne væsentlige del af det kommende lovforslag, der får meget store negative konsekvenser for affaldssektorens muligheder for at indfri ambitionerne om at lave CO2-fangst, siger Tine Skovlund, der er chefkonsulent i Dansk Fjernvarme.

    Bekymret Skatteudvalg

    Derfor deltog Dansk Fjernvarme onsdag den 10. april i et foretræde, hvor folketingets Skatteudvalg lyttede til Dansk Fjernvarmes og sektorens medlemmers bekymring.

    Chefkonsulent Tine Skovlund og direktør Kim Mortensen var til foretræde i Skatteudvalget for at redegøre for, hvorfor det ikke giver mening, at der skal betale afgift for CO2, der ikke udledes.

    I skatteudvalget blev der stillet spørgsmål til udfordringen og der blev udtrykt bekymring for udmøntningen af denne del af den grønne skattereform.

    - Vi havde et rigtig godt foretræde med et engageret skatteudvalg. Vi hæfter os ved, at der i udvalget syntes at være opbakning til vores sag. Et enkelt medlem brugte udtrykket “absurd”, hvilket meget godt beskriver også vores holdning til at ville indføre CO2-afgift på en CO2, der ikke udledes.

    Det manglende afgiftsløft ved CO2-fangst, som lovforslaget lægger op til, strider imod den politiske ambition om at skabe et betydeligt incitament til CCS gennem sparede CO2-afgifter på 750 kr. pr. ton CO2 for selskaber i rumvarmesektoren. På den måde stikkes der også en kæp i hjulet på den politiske ambition om, at udrulningen af CCS på sigt skal ske på markedsmæssige vilkår. Dermed rammer det både de selskaber, der nu stilles relativt dårligere i konkurrencen om puljemidler til de kommende udbud af tilskud til at gennemføre CO2-fangst. Men det rammer også de selskaber, der senere, vil lave CO2-fangst, på deres businessplan.

    Andre klikkede på...