27. dec 2018 Pressemeddelelse

Rekordmange har fået fjernvarme i 2018

I juleferien kan ekstra mange nyde godt af fjernvarmens bekvemmeligheder. I løbet af 2018 har rekordmange husstande fået installeret fjernvarme, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Over 23.000 husstande fik installeret fjernvarme i løbet af 2018. Det er rekordmange i forhold til de seneste ti år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Foto: Colourbox
Fjernvarmen breder sig i Danmark. Siden 2008 er der i gennemsnit blevet tilkoblet 17.787 husstande hvert år - med hele 23.169 nye kunder i 2018, viser nye tal fra Danmarks Statistik.

Med udgangen af 2018 opvarmer fjernvarmen nu 65 procent af Danmarks husstande.

Fjernvarmeselskabernes brancheforening, Dansk Fjernvarme, mener, tilslutningen blandt andet hænger sammen med, at fjernvarmen i gennemsnit er blevet 14 procent billigere i løbet af de seneste tre år, så gennemsnitsprisen for et standardhus på 130 kvadratmeter med et forbrug på 18,1 MWh nu ligger på 12.272 kroner om året.

- Fjernvarme er både en grøn og billig opvarmning. Og så er det nemt og bekvemt for kunderne. Når først du har fjernvarme, skal du sjældent spekulere på, om det virker. Måske lige om dine termostater er indstillet korrekt, siger vicedirektør i Dansk Fjernvarme, Kim Behnke.

I takt med at priserne på fjernvarme generelt er faldet, er den grønne andel steget. I løbet af de seneste 10 år er andelen af grøn energi inkl. affald til forbrænding steget fra 47 procent til 69 procent.

Vedvarende energikilder som biomasse, overskudsvarme, sol, grønt affald og vindmøllestrøm står alene for 61 procent.

- Fjernvarmeselskaberne fokuserer altid på at finde de billigste – og meget gerne grønneste – varmekilder. Det næste store skridt frem mod en endnu grønnere fjernvarme vil være i højere grad at udnytte industriens overskudsvarme, siger Kim Behnke, men pointerer, at det kun kan lade sig gøre, hvis regeringen dropper sit forslag om en ny høj afgift på overskudsvarme.

- Hvis vi straffer virksomhederne for at sælge deres overskudsvarme til fjernvarmeselskaberne, så er der ingen af de mange projekter, der er på vej, der bliver til noget. Så lader industrien forståeligt nok i stedet varmen fise ud til fuglene, siger direktøren og fortsætter:

- Fjernvarmen er det eneste energisystem, der kan udnytte industriens overskudsvarme. Så har vi ikke det kollektive system til at skubbe på den grønne omstilling, når vi ikke regeringens mål om at blive CO2-neutrale i 2050. Og derfor er det vigtigt, at vi værner om kollektiv forsyning og ikke lægger alverdens forhindringer i vejen for, at selskaberne kan fortsætte udviklingen, siger vicedirektøren med henvisning til, at regeringen i forbindelse med sommerens energiaftale arbejder på at ophæve fjernvarmens forbrugerbindinger.