Gå til hovedindhold
Dansk Fjernvarme
PtX & CCUS
Afgifter & Tilskud

God grøn skattereform et skridt tættere på vedtagelse

Regeringens lovforslag om en grøn skattereform er netop sendt videre i Folketinget efter 1. behandling. Dansk Fjernvarme roser regeringen for lydhørhed overfor branchens udfordringer.

07. maj 2024
Tekst af Rune Birk Nielsen, rbn@danskfjernvarme.dk

- I forsyningssektoren er vi meget tilfredse med, at den grønne skattereform nu indføres, og at det bliver muligt for affaldsenergianlæg at deltage i arbejdet med at lave CO2-fangst uden at blive ramt af den kommende afgift på CO2, siger Tine Skovlund, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme. Foto: Jesper Voldgaard.

  • Læs op

Indhold

    Lovforslaget, der netop har været igennem 1. behandling i Folketinget, implementerer størstedelen af den politiske aftale om grøn skattereform fra sommeren 2022. Forslaget indebærer derfor, at der indføres en ny højere CO2-afgift på 750 kr. per ton CO2 i rumvarmesektoren og en tilsvarende ny høj CO2-afgift på fossil elproduktion. Indførslen af den højere CO2-afgift sker ved en delvis omlægning af de nuværende energiafgifter.

    Selve afgifterne indføres lovteknisk som en såkaldt emissionsafgift på 375 kr.  og en CO2-afgift på 375 kr. for de kvoteomfattede selskaber samt en CO2-afgift på 750 kr. for øvrige selskaber. CO2-afgiften er reelt en energiafgift.

    Dansk Fjernvarme har på vegne af sine medlemmer i længere tid fremhævet, at det fremsatte lovforslag, hvor selskaber med affaldsenergianlæg skal betale CO2-afgift på trods af at de laver CO2-fangst og dermed ikke udleder CO2, vil hindre selskabernes mulighed for at investere i CO2-fangst.

    Det fremsatte forslag indeholder ikke en løsning på udfordringen med, at der skal betales CO2-afgift af den CO2, som selskaberne ikke udleder. Men til gengæld har skatteminister Jeppe Bruus nu kommunikeret til rækken af skeptiske borgmestre, til Dansk Fjernvarme og nu også fra Folketingets talerstol, at det er en udfordring, som der findes en løsning på. Og at denne løsning kommer til at indgå i et ændringsforslag, der kommer til at indgå i lovbehandlingen, så retten til at få afløftet CO2-afgift for CCS indgår i den endelige lov, der skal vedtages inden sommerferien.

    Denne udmelding vækker stor glæde hos Dansk Fjernvarme, der repræsenterer de mange selskaber, der skal investere i CO2-fangst.

    - I forsyningssektoren er vi meget tilfredse med, at den grønne skattereform nu indføres, og at det bliver muligt for affaldsenergianlæg at deltage i arbejdet med at lave CO2-fangst uden at blive ramt af den kommende afgift på CO2, siger Tine Skovlund, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, der fortsætter:

    - Særligt er der grund til at rose regeringen og ikke mindst skatteminister Jeppe Bruus for at have lyttet til branchen og til vedholdende at holde fast i de politiske ambitioner om at selskaber, der ikke udleder CO2, selvfølgelig ikke skal betale CO2-afgift.

    Hård indfasning af ny afgift trods politisk aftale om gradvis indfasning

    Dansk Fjernvarme er dog fortsat kritiske i forhold til et andet aspekt af implementeringen af den grønne skattereform, hvor lovforslaget er i strid med den politiske aftale.

    Det fremgår af lovforslaget, at den fulde afgift på 750 kr. pr. ton CO2 indføres fuldt ud på rumvarme allerede fra 1. januar 2025 – hvorimod der på procesenergi skal ske en gradvis indfasning fra 2025-2030.

    Det er i strid med den politiske aftale om grøn skattereform af 24. juni 2022, hvor det dels fremgår, at der skal ske en gradvis indfasning af CO2-afgiften i perioden 2025-30 samt at omlægningen af energiafgifter skal ske fra 2025 for både rumvarme og procesenergi.

    - Det betyder i praksis, at de selskaber, herunder blandet andet Aalborg Forsyning, der står overfor at skulle omstille til grøn energi nu får endnu sværere vilkår for at foretage de nødvendige investeringer. Det er i direkte modsætning til det man politisk blev enige om og det er der al god grund til at være meget kritisk overfor. Vi får mindre grøn omstilling for pengene og det betyder, at der skabes yderligere usikkerhed for de berørte selskaber, siger Tine Skovlund 

    Andre klikkede på...