Gå til hovedindhold

Efterlysning: Hvor er fokus på den faglærte arbejdskraft?

Leder bragt i magasinet Fjernvarmen nr. 3, juni 2023

02. jun. 2023
Tekst af Alberte Jensen, alj@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Om blot halvandet år skal Danmarks have reduceret CO2-udledningen med 50-54 procent og i 2030 med 70 procent. Det er vi langt fra at indfri.

  Den grønne omstilling i energi- og forsyningssektoren frem til Danmarks klimaneutralitet i 2050 kræver øget elektrificering, udbygning af vind- og solenergi, geotermi, udnyttelse af stigende mængder overskudsvarme, udfasning af fossile brændsler som naturgas, kul og olie og tempo på udrulningen af fjernvarme.  

  Det er bekymrende, hvor lidt fokus der er på at sikre fremtidens kvalificerede arbejdskraft til at føre Danmark i mål med den grønne omstilling. Lige nu viser prognoser, at den grønne omstilling vil kræve 116.000 ekstra årsværk frem mod 2030. Hvis den faglærte arbejdskraft skal sikres, er det nu, der skal sættes ind for at få flere faglærte hænder ud at arbejde.

  For vi står i en akut situation på den korte bane, hvor der eksempelvis mangler medarbejdere til at grave rør og ledninger, svejsere og meget andet. På den længere bane har vi behov for faglærte til at føre de store politiske klimaaftaler og mål ud i livet.

  Det er konklusionen i magasinets tema, som kan læses på side 26-37. Her er centrale aktører blevet interviewet om udfordringen med at skaffe nok faglært arbejdskraft – frontlinjen i kampen for den grønne omstilling.

  Der skal tages politisk ansvar for at skabe rammerne, som skal få flere til at søge ind på erhvervsuddannelserne. Ellers risikerer vi, at de store udbygningsprojekter med fjernvarme og vedvarende energi kommer til at stå i stampe.

  Vi kan håbe, at den nyetablerede Nationale Energikrisestab (NEKST) vil have dette som et af sine primære fokusområder, når den senere fremlægger sine anbefalinger for mere vind- og solenergi samt mere grøn fjernvarme i Danmark.

  Vi kan ikke gå en klimaneutral fremtid i møde, hvis vi ikke allerede nu sikrer, at der er hænder nok til at føre os ind i den.  

  Andre klikkede på...