Gå til hovedindhold
Biomasse

- Vi bliver nødt til at kommunikere, at noget biomasse er bedre end andet

Professor Katherine Richardson langer ud efter biomasse – og det får Dansk Fjernvarme og Green Power Denmark til at forsvare sig og praksissen i dette debatindlæg, der er bragt i Klimamonitor den 14. november 2022.

15. nov. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    I et indlæg i Altinget fra den 7. november skriver professor i biologisk oceanografi, Katherine Richardson, at bæredygtig biomasse ikke findes. Derfor mener hun, at det nærmer sig greenwashing, når vi siger, at vi bruger bæredygtig biomasse på de danske kraftværker.

    Det kan være en spændende akademisk diskussion, hvordan vi bruger ordet bæredygtig, men det er ikke noget, vi i Green Power Denmark og Dansk Fjernvarme er eksperter i.

    Det er vi til gengæld, når det kommer til Danmarks energisystem, el- og fjernvarmenet samt den danske og europæiske diskussion om træbiomassens rolle i energisystemet. Og biomasse yder et vigtigt bidrag til den grønne omstilling.

    Sådan bruger vi biomasse i Danmark

    En nylig undersøgelse af Paula Ugarte Lucas fra Københavns Universitet viser, at det kun er et fåtal af danskerne, der faktisk ved, hvad biomasse er, og hvordan vi bruger det. Så først lidt baggrundsinfo til de uindviede.

    Biomasse til energi i Danmark består typisk af enten træpiller eller træflis, som er rester fra skov- og træindustrien. Samtidig er der stor forskel på biomasse. I Danmark bruger vi udelukkende biomasse, der kommer fra bæredygtigt forvaltede skove. De lever op til vigtige krav om kulstofbalance, genplantning, biodiversitet med videre. Biomassen er kontrolleret og certificeret, så vi er sikre på, at den lever op til kravene.

    Danmark har også et veludviklet fjernvarmenet. Det er en af grundene til, at det giver god mening at bruge biomasse. Vores kraftvarmeværker kan producere strøm og varme samtidig, hvilket sikrer en langt mere effektiv og bedre udnyttelse af biomassen, end hvis vi for eksempel kun producerer strøm, som man gør i England.

    Endelig er biomasse afgørende for vores forsyningssikkerhed. Det giver os grøn energi, når solen ikke skinner, eller vinden ikke blæser. Samtidig er det vigtigt at have et diversificeret energisystem, hvor vi ikke er afhængige af en enkelt løsning. Hertil kommer, at certificeret biomasse er en essentiel del i udviklingen af grønne brændsler til fly og skibe. Grøn CO2 er et vigtigt element i grønne Power to X-brændsler, og her er biomasse oplagt. I fremtiden kan vi nemlig fange, lagre og anvende den grønne CO2, der udledes når biomasse bruges til varme eller strøm.

    Bæredygtig biomasse er ikke en illusion

    En stor del af Katherine Richardsons indlæg handler om brugen af ordet bæredygtig. Det er ikke afgørende, om den certificerede biomasse kaldes bæredygtig (selv om både EU, FN og den danske stat bruger den betegnelse), ansvarlig, grøn eller noget fjerde.

    Det er vigtigt, at vi skelner mellem den gode og den dårlige biomasse. For det er helt afgørende, at vi stiller store krav til den biomasse, vi bruger – og til bioressourcer helt generelt. Om noget så kan være bæredygtigt, er en anden diskussion. Men der er én form for biomasse, nemlig den certificerede bæredygtige biomasse, som er den eneste, som vi mener, er ansvarlig at bruge til energi.

    Derfor er det vigtigt at kunne kende forskel og samtidig kommunikere, at noget er bedre at bruge end andet. Her er den skelnen, vi bruger i dag, nemlig mellem bæredygtig og ikke-bæredygtig biomasse, en god løsning.

    Som udgangspunkt er vi enige med Katherine Richardson i, at biomassen skal bruges de rigtige steder, hvis den skal bidrage til en bæredygtig udvikling af vores samfund. Vi er også enige i, at vi ikke har fire jordkloder, men kun en, og at vores forbrug og anvendelse skal harmonere med presset på klodens ressourcer. Vi mener bare også, at den certificerede biomasse er en vigtig brik i den fremtidige bæredygtige samfundsudvikling, hvis den netop bruges rigtigt.

    I fremtiden skal vi sætte turbo på de projekter, der kan sikre effektiv anvendelse af den grønne CO2, som den certificerede biomasse er garant for. Den grønne CO2 er afgørende for vores mulighed for at skabe grønne brændstoffer gennem Power to X. Derfor vil virksomheder og lande over hele verden inden længe efterspørge grøn CO2.

    Den certificerede biomasse har altså en væsentlig rolle at spille i et fremtidigt grønt dansk energisystem, hvor lagring og anvendelse af CO2 til Power to X bliver en vigtig brik. Den certificerede biomasse er også et supplement til sol og vind og sikrer, at vores energisystem er diversificeret, så vi har flere strenge at spille på – også i krisetider når vores energiforsyning er presset.

    Vi mener ikke, at bæredygtig biomasse er en illusion – så længe biomassen bliver brugt rigtigt og ansvarligt. Biomasse er tværtimod et vigtigt element i fremtidens bæredygtige samfundsudvikling.

     

    Andre klikkede på...