Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering

Høringssvar vedrørende ”Accelerering af VE-udbygning”

Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar vedr. EU-kommissionens forslag til Council regulation laying down a framework to accelerate the deployment of renewable energy, COM(2022) 591 final.

10. nov. 2022
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EU-Kommissionens forslag har til formål i en afgrænset periode at accelerere tilladelses-procedurer vedr. VE-producerende anlæg.

    Dansk Fjernvarme er enig i, at der er behov for at accelerere udbygningen af VE-produktion, herunder også tilslutning til lagre, infrastruktur mv., og at denne udbygning er af så høj samfundsmæssig interesse, at den kan – i nogle situationer bør - have forrang for andre samfundsmæssige hensyn.

    Vi kan ikke præcist bedømme hvilken effekt forordningen som foreslået vil have i Danmark, men antager, at den er begrænset. Men for fjernvarmesektoren er det afgørende, at den ikke forrykker balancen mellem kollektive og individuelle løsninger.

    Der er en stærk tradition for herhjemme at prioritere de samfundsøkonomisk og systemmæssigt mest fordelagtige løsninger, og Danmark bør i forhandlingerne om forslaget arbejde for dels at sikre, at vi fortsat kan gøre det, dels at sikre at tilladelser til VE-produktion til kollektive varmeforsyning også i andre lande accelereres på lige fod med individuelle løsninger.

    Det gælder f.eks. tilladelser til store varmepumper og solfangere i kollektive systemer, udvidelser af fjernvarmenet osv. Ved primært at fokusere på individuelle varme-pumper risikerer forordningen at medvirke til at skubbe forbrugeren ind i afhængighed af et elsystemer som dels kan få svært ved at imødekomme en voldsom vækst i efterspørgslen, dels allerede har vist sin svaghed i de forgange måneder (med høje priser). Og dette på trods af, at der kunne eksistere/etableres mulighed for kollektiv varmeforsyning til udnyttelse af resiliente lokale varmekilder.

     

    Andre klikkede på...