Gå til hovedindhold
Rammevilkår & Regulering

Høringssvar vedrørende bekendtgørelse om økonomisk regulering af systemoperatøren for og bekendtgørelse om rådgivende interessentforum for Energinet

Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar om ”Bekendtgørelse om økonomisk regulering af systemoperatøren for gas eller den der varetager systemansvarlig virksomhed for elektricitet m.v. og bekendtgørelse om rådgivende interessentforum for Energinet”.

09. nov. 2022
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Bekendtgørelserne har til formål dels at videreføre den gældende økonomiske regulering for dele af Energinets aktiviteter, dels at fastsætte de nærmere regler for interessentforums sammensætning, udpegning og virke.

    Energistyrelsen har fremsendt to bekendtgørelser, der vedrører Energinet samtidig og dette høringssvar adresserer begge de to bekendtgørelser.

    Hovedproblemstilling

    Af forskellige årsager, er det nødvendigt at udskyde introduktion af den planlagte økonomiske indtægtsrammeregulering af dele af Energinets aktiviteter. For at sikre en fortsat økonomisk regulering af de dele af Energinet, der ikke kan overgå til indtægtsrammeregulering pr. 1. januar 2023, så foreslår Energistyrelsen at videreføre den eksisterende regulering af Energinet, men tilrettet til kun at gælde for de aktiviteter, der er ikke omfattes af en indtægtsrammeregulering.

    For så vidt angår bekendtgørelse, der vedrører interessentforummets sammensætning, har Dansk Fjernvarme ikke nogen bemærkninger.

    Konklusion

    Dansk Fjernvarme er i udgangspunktet skeptisk overfor om indtægtsrammeregulering af Energinet samlet set bidrager til bedre samfundsøkonomi. Det er karakteristisk for indtægtsrammeregulering, at det kommende års indtægtsramme tager udgangspunkt i de(t) foregående års omkostningsniveau. I en tid med massivt stigende investeringer og ændringer på elmarkedet er der en risiko for at en snæver fortolkning af indtægtsrammen kan blive en hæmsko for en samfundsmæssig hensigtsmæssig udbygning af elnettet, som langt overstiger eventuelle gevinster ved at fastsætte et effektiviseringskrav til Energinet. Særligt sammenholdt med at både Energinet og diverse myndigheder vil skulle bruge meget mere tid og flere ressourcer på at registrere og disse ekstra administrationsomkostninger vil blive pålagt elforbrugerne i sidste ende. 

    Derfor mener Dansk Fjernvarme at det er hensigtsmæssigt, at hele Energinet reguleres efter de gældende principper om at kunne indregne nødvendige omkostninger i primært en nettarif og en systemtarif.

    Det fulde høringssvar kan hentes i pdf-form herunder:

     

    Dfj høringssvar - Energiniet økonomisk regulering

    Andre klikkede på...