Gå til hovedindhold

2024 blev skudt af med et brag

Leder bragt i magasinet Fjernvarmen nr. 1, januar 2024.

26. jan. 2024
Tekst af Alberte Jensen, alj@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Årets første måned skyder år 2024 i gang, og hvis resten af året skal være lige så begivenhedsrig som januar, så kan vi se frem til et brag af et år.

   

  Sektorens gentagne opråb om prisloftet på overskudsvarme har fået Venstre til at starte året ud med at tilkendegive, at prisloftet skal afskaffes. Der er altså positive sprækker i regeringens lyst til at bevare det uønskede prisloft. Man kan ikke andet end at hylde Venstre for at udmelde åbent og konkret. Nu mangler vi kun en officiel udmelding fra regeringen om, at loftet kasseres, så vi kan komme videre med den grønne omstilling. Jeg håber.

   

  Vi har også fået præsenteret et oplæg fra regeringen, som skal fjerne barriererne for CO2-fangst i forsyningssektoren. Sektorens ønsker og vilje til at arbejde med CO2-fangst er blevet hørt, og regeringen anerkender det store fangstpotentiale, der ligger og kan bidrage positivt til klimamålene.

   

  Ligesom den grønne omstilling er der også fortsat fuld fart på naturgasudfasningen. Det ser vi ved, at der den 1. februar igen bliver åbnet for den populære fjernvarmepulje, som i år åbner med 150 mio. kroner. Det er langtfra nok til at sikre det tempo, som fjernvarmeselskaberne lægger for dagen. Der kan kun appelleres til, at politikerne får fyldt puljen op, inden det er for sent.

   

  Vi kommer til at se mange flere succeser og udfordringer, som sektoren skal tage stilling til. Men én ting er sikker. Det kommer ikke til at påvirke den vilje og værdi, fjernvarmen lægger for dagen i Danmark.

   

  Til sidst vil jeg udnytte spaltepladsen til at takke alle, som deltog i fejringen af min 60-års fødselsdag i Kolding. Det var dejligt at hilse på og møde nye som gamle bekendte fra nær og fjern i festligt lag. 

   

  I min tale til receptionen fremhævede jeg, at fjernvarmens værdi er, at fjernvarmen er til for borgerne, samfundet og dermed forbrugerne og Danmark. Det er en tilgang, jeg ser hver dag i sektoren i mit virke som direktør. En sektor, der værdsætter høj forsyningssikkerhed hånd i hånd med at være en sektor, der i stort omfang leverer på klimamål, grøn omstilling og dermed sætter et nationalt fokus på fjernvarmens værdi.

   

  Fjernvarmesektoren er en sektor i rivende udvikling, hvor der ikke bliver hvilet på laurbærrene. Når et nyt år starter som nu, og der kigges tilbage på det foregående, bliver det tydeligt, hvor meget der sker i sektoren på årets 365 dage.

   

  Nu er vi bragt til 2024, der allerede brager derudad og lægger god bund for et hæsblæsende energipolitisk år.

  Andre klikkede på...