Gå til hovedindhold

Attraktive byrum over bureaukrati

Leder bragt i magasinet Fjernvarmen nr. 4, august 2024.

16. aug. 2024
  • Læs op

Indhold

    Var du klar over, at ikke mindre end 80 procent af alle de boligejere, der i år har sendt gasfyret på pension, har valgt at skifte til fjernvarme? 80 procent!

     

    På trods af at det er 80 procent af et alt for beskedens antal, så er retningen ikke desto mindre klar. Og tilbagemeldingen fra boligejerne ligeledes: Danskerne vil have grøn og billig fjernvarme.

     

    Kigger man isoleret på den opbakning, som den danske statsminister har givet, og Folketingets bevilling af midler til udfasning af gas, så ligger dette tal og de danske fjernvarmeselskabers resultatet i øvrigt helt på linje. Ud med den fossile gas, og ind med langt mere grøn fjernvarme.

     

    Det er en stærk ambition, som også landets fjernvarmeselskaber bakker op om. Det er nemlig en væsentlig del af det, vi kan levere. Grøn og billig fjernvarme. Det gør vi så, samtidig med at vi bidrager med sikkerhed for elsystemet, så det også kan levere høj forsyningssikkerhed. Alt sammen samtidig med at vi leverer komfort og støjfri opvarmning.

     

    Hvad der imidlertid skurrer, er, at samtidig med at landets statsminister og Folketinget med den ene hånd stiller høje, men fornuftige, krav til landets fjernvarmeselskaber, så indfører de med den anden hånd et prisloft, der arbejder i stik modsatte retning.

     

    Man kan ikke forvente, at vi bliver ved med at levere grøn omstilling og udfasning af gas, samtidig med at politikerne indfører et nyt såkaldt prisloft, hvor man vil udskamme selskaberne og bestyrelserne bag en tredjedel af landets fjernvarmeforbrugere, for at have priser, der ligger på den forkerte side af en kunstigt beregnet pris på en varmepumpe.

     

    Man kan ikke forvente, at vi udnytter det store potentiale i overskudsvarme fra industri, processer, datacentre mv., hvis man samtidig indfører nye regler, der reelt hindrer vores muligheder og fjerner sikkerheden for de nødvendige investeringer.

     

    Nu må beslutningstagerne beslutte sig: Skal vi have grøn omstilling, komfort, et sammenhængende energisystem og attraktive byrum? Eller skal vi bruge det næste år på fortsat at slås om, hvor meget eller lidt bureaukrati vi har brug for?

     

    Jeg ved godt, hvad jeg ønsker mig. Og det bliver det, som vi veludhvilede kommer retur fra sommeren for at kæmpe for.

     

    God grøn kamp.

     

    Andre klikkede på...