Gå til hovedindhold

Gem bare pulverslukkeren væk

Leder bragt i magasinet Fjernvarmen nr. 5, oktober 2023

13. okt. 2023
Tekst af Alberte Jensen, alj@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Gaslagrene er fyldte. Den akutte energikrise er afblæst. Sådan lød budskabet fra energiministeren tidligere på måneden i en instruks, der ophævede kravet om maks. 19 grader i offentlige bygninger. Senere på måneden fremlagde regeringen så sit udkast til finansloven, og endelig har vi set regeringens lovprogram for den kommende politiske sæson. Begge dele desværre helt blottet for grønne ambitioner eller forslag, der kan bidrage til at indfri vores 2025-klimamål.

  Jeg synes også, det er spændende at snakke om atomkraft og energiøer. Men jeg synes, det er langt mere relevant at snakke om, hvordan vi sikrer, at danskerne kan gå den forestående vinter i møde uden frygt for, om der er strøm i kontakten, varme i radiatoren, eller om de må gå fra hus og hjem på grund af priser, der igen stryger til himmels.

  Der er stadig 300.000 naturgasfyr i Danmark. Sidste år kunne det ikke gå hurtigt nok med at få naturgassen ud af Danmark. Det var klogt. Det var grønt. Det var sikkerhedspolitisk fornuftigt. Nu er det op til hver enkelt boligejer selv at tage det rigtige klimavalg. Og den retning vil gå trægt. Vi ser for eksempel en varmepumpepulje, der en måned efter åbning har over halvdelen af puljemidlerne tilbage, mens kun afkoblingspuljen får tildelt midler på finansloven.

  Hvad gør vi, hvis det bliver en kold vinter, og naturgassen fosser ud af lagrene? Måske ser vi dér et behov for handling igen, men på det tidspunkt er det så igen borgerne, der skal betale med højere energipriser, slukket gadebelysning og koldere radiatorer.

   

  Hvad med om vi handlede i tide i stedet for i afmagt? Vi ved, hvor hurtigt energipriserne kan buldre op. Vi ved, hvor letpåvirkelig vores energiforsyning er for udsving i energimarkedet.

   

  Kære politikere, det er ikke nu, I skal læne jer tilbage og sige: ”Dejligt, at det er overstået”. Nej, det er nu, I skal forebygge muligheden for, at det kan opstå igen. Fyld fjernvarmepuljen op. Sæt en snarlig deadline for, hvornår det sidste gasfyr skal være pillet ned. Afskaf prisloftet på udnyttelse af overskudsvarme. Sæt mål for energieffektivitet. Så kan vi afblæse energikrisen. Og så kan vi lægge pulverslukkeren tilbage i gemmerne uden behov for brandslukning. Det er klogt. Det er grønt. Og det er sikkerhedspolitisk fornuftigt.

  Andre klikkede på...