Haves: løsninger - Efterlyses: retning
Leder bragt i magasinet Fjernvarmen nr. 2, marts 2024.
De gode forslag og de gode initiativer står i kø for øjeblikket. Desværre gør nye benspænd, der hindrer, at vi for alvor kan indfri potentialet, det også. Det er på tide med en entydig udmelding om retningen for vores klimaindsats.
Vi har set, hvordan NEKST-arbejdsgruppen, der har skullet levere anbefalinger til, hvordan vi kommer af med gassen, klogt har slået fast, at vi skal have sat tempo på udrulningen af fjernvarme til så mange boliger i kongeriget, som det overhovedet giver mening at udrulle til. Det er en prioriteret opgave. En opgave, der i første omgang er bestilt af statsministeren og af Folketinget, og som vi bakker op om.
Arbejdsgruppen har leveret mange gode forslag, herunder understreget behovet for at fylde fjernvarmepuljen op og få forlænget afskrivninger på rør. Forslag, der skal bidrage til at sikre en hurtigere udfasning af gas og derfor også udrulning af meget mere grøn fjernvarme.
Vi er heldigvis i fuld sving. Landet over har fjernvarmeselskaberne lagt en stor indsats med at gennemføre nye projekter. Sikret opbakningen til projekterne ude på de enkelte villaveje. Fået de kommunale godkendelser. Sikret, at vi også har grøn varme nok at tilbyde til de mange nye forbrugere.
Havde jeg stoppet denne leder her, ville du sikkert have fået indtryk af, at alt er fryd og gammen. Det er desværre ikke tilfældet.
For samtidig med at vi løber spidsrod for at indfri vores klimamål og udrulle grøn fjernvarme, så oplever vi det ene benspænd efter det andet.
Det er prisloftet på overskudsvarme, som ingen kan overbevise den måbende omverden om fornuften i. Det er Skatteministeriets seneste opfindelse, at affaldsenergianlæggene skal betale CO2-afgift på en CO2, de ikke udleder. Det er flirten med, om vi skal beholde gassen på den anden side af 2035.
Det er implementeringen af en skattereform, der skulle sluses gradvist ind, så udvalgte selskaber kunne nå at tilpasse sig, men som nu rammer som en hammer 1. januar. Det er ventetiden og ikke mindst de skæve tariffer for brug af elnet, der hindrer, at vi kan accelerere en klog elektrificering af fjernvarmen. Og så videre.
Det er på tide, at vi får sat en tydelig retning for den nødvendige indsats, vi skal levere. Som hele energisektoren skal levere. Og industrien. Og ikke mindst myndighederne. Sådan at vi alle arbejder efter samme mål. Et rigt, stærkt og ikke mindst grønt Danmark.