Gå til hovedindhold
Sektorintegration

I Spanien benytter de overskudsvarme fra hospitaler

Grøn Energi har i ReUseHeat-projektet oplevet, hvordan spansk energiselskab udnytter overskudsvarme fra kølingen af Madrids universitetshospital.

13. apr. 2018
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    I Danmark kæmper vi for at kunne benytte den megen klimavenlige overskudsvarme fra virksomheder, men den mulighed stopper naturligvis ikke ved Danmarks landegrænser.

    I Spanien arbejder naturgas- og energiselskabet Gas Natural Fenosa og Madrids store universitetshospital Hospital Universitario La Paz sammen om at udnytte hospitalets overskudsvarme.

    Hospitalet består af syv bygninger med i alt 180.000 kvadratmeter, hvor omkring en million patienter behandles årligt. Varmen leveres af tre to år gamle naturgaskedler, mens kølingen kommer fra tre vand-til-vand kølere med hver deres køletårn.

    - I overskudsvarmeprojektet skal en varmepumpe på cirka en MW installeres mellem kølerne og køletårnene og dermed udnytte overskudsvarme fra hospitalets køleproces. Varmepumpen hæver temperaturen fra 20-30 grader til 70-80 grader, som det eksisterende fjernvarmesystem på hospitalet allerede benytter. Hermed spares energiproduktion på naturgaskedlerne, som har relativt lav effektivitet på 92 procent, fortæller teknisk konsulent i Grøn Energi, Alexander Boye Petersen, der netop har oplevet projektet i Madrid.

    Gas Natural Fenosa er med i planlægning og design af systemet, som skal ejes af forsyningskoncernen GNS-VEOLIA, som også ejer naturgaskedlerne.

    Hospitalet køber til den tid varmen af GNS-VEOLIA, så når hele systemet er implementeret, spiller Gas Natural Fenosa ikke længere en rolle. Hospitalet kan anslået spare 41.000 euro svarende til 300.000 kroner om året ved at benytte klimavenlig overskudsvarme.

    - Hospitaler i Sydeuropa har stort behov for varme og køling, og mange systemer ligner det på hospitalet i Madrid. Derfor forventes denne løsning også at kunne benyttes på andre hospitaler, fortæller Alexander Boye Petersen.

     

    ReUseHeat-projektet

    ReUseHeat-projektet samler erfaringer fra fire demonstrationsprojekter i Europa: Bukarest, Madrid, Braunschweig og Nice.

    Projektets fokus er genvinding af lav-temperatur overskudsvarme fra urbane kilder.

    Spanien er kendetegnet ved at have få fjernvarmesystemer, men mange af de eksisterende leverer både varme og køling.

    Se også