Gå til hovedindhold
Sektorintegration

Metroskinner sender varme i radiatorerne

I Bukarest vil man bruge overskudsvarme fra hovedstadens metrostationer til fjernvarmesystemet. Grøn Energi mener, at der er inspiration at hente i Rumænien.

15. mar. 2018
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Et nyt fjernvarmeprojekt, der blev søsat efteråret 2017, skal undersøge og demonstrere udnyttelse af urban overskudsvarme.

    Fjernvarmens tænketank, Grøn Energi, har allerede udgivet et katalog med 24 konkrete eksempler på udnyttelse af overskudsvarme og er i disse dage på besøg i den rumænske hovedstad Bukarest. Besøget skyldes, at man her blandt andet er i gang med at omsætte overskudsvarme fra metrostationerne til fjernvarme. 

    - Det er meget inspirerende at se, hvordan de lykkes med at lave et bæredygtigt fjernvarmeprojekt med energi fra metrostationerne. Det viser, at der næsten ingen grænser er for, hvilke varmekilder, der kan omsættes til fjernvarme, hvis investeringsbetingelserne er rigtige, lyder det fra Nina Detlefsen, der er chefanalytiker i Grøn Energi.

    Sammen om overskudsvarmen

    Turen til Bukarest er en del af et Horizon 2020 projekt kaldet ReUseHeat, hvor europæiske brancheforeninger for fjernvarme, virksomheder og forskningsverdenen går sammen om at kortlægge og demonstrere udnyttelse af urban overskudsvarme i EU. Det gælder blandt andet overskudsvarme fra henholdsvis et datacenter, spildevand, kølesystemer på et hospital og altså metrostationen i Bukarest.

    En ting er, at der skal være en varmekilde - det kan være overskudsvarme fra supermarkeder, industriens processer, datacentre eller noget helt fjerde. Noget andet er, om der også er en afgiftsstruktur, der – hvis den ikke støtter – så i det mindste ikke står i vejen for udnyttelse af overskudsvarmen, fremhæver Nina Detlefsen.

    - Her har vi blandt andet set, hvordan man i Sverige i lykkedes med at udnytte overskudsvarme fra store datacentre ved at lave en målrettet lempelse af elafgiften til kollektive varmepumper ligesom de også i Gøteborg udnytter varmen fra spildevand i stor stil. Det kan vi godt lade os inspirere af, siger chefanalytikeren.

    Projektet ReUseHeat, der blev lanceret oktober 2017, løber frem til 2021. Med i projektet er blandt andre Aalborg Universitet og Grøn Energi, mens Danfoss og Vattenfall følger projektet tæt.

    I denne uge tager Grøn Energi-konsulent Alexander Boye Petersen til Madrid for med ReUseHeat at opleve, hvordan overskudsvarme fra et hospital i Madrid benyttes til opvarmning.

    Se også