Gå til hovedindhold
Administration & Økonomi
Kundeforhold

Fjernvarmeselskaber kan vælge privat gældsinddrivelse

Nyt lovforslag lægger op til, at kommunalt ejede forsyningsselskaber kan vælge at benytte sig af privat gældsinddrivelse i stedet for SKAT.

21. nov. 2019
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Dansk Fjernvarme har i samarbejde med DANVA, Dansk Affaldsforening og DE arbejdet med at få fremsat et lovforslag i Folketinget som gør det muligt for de kommunalt ejede selskaber at vælge om de vil bruge SKAT som inddrivelse eller om de vil bruge privat inddrivelse gennem fogedretten.

    Derudover har Dansk Fjernvarme arbejdet for at gøre det muligt at overvælte omkostninger på skyldner ved brug af privat inddrivelse.

    Siden det den 8. september 2015 blev besluttet at stoppe al automatisk inddrivelse af gæld til det offentlige via inddrivelsessystemet EFI, er der gennemført flere lovgivningstiltag med henblik på at genoprette den offentlige gældsinddrivelse.

    Som led heri indgik Socialdemokratiet, Venstre, Dansk Folkeparti, Radikale Venstre, Socialistisk Folkeparti, Enhedslisten, Det Konservative Folkeparti, Alternativet og Liberal Alliance den 8. juni 2017 »Aftale om styrkelse af den offentlige gældsinddrivelse« med henblik på at sikre grundlaget for en sikker og effektiv fremadrettet inddrivelse af gæld til det offentlige.

    Lovforslag

    Resultatet af aftalen er blandt andet lovforslaget L 64 - 2019-20:  Forslag til lov om ændring af lov om inddrivelse af gæld til det offentlige, skatteindberetningsloven m.m. Lovforslaget vedrører kommunalt ejede forsyningsvirksomheders muligheder for at vælge privat inddrivelse i stedet for at inddrive gennem SKAT, såfremt lovforslaget vedtages som det er fremsat.

    Forsyningsselskabernes brancheorganisationer fik lovforslaget i høring før det blev fremsat i Folketinget – og et samarbejde mellem brancheorganisationerne har medført at det lovforslag, der er fremsat i Folketinget er lidt mere smidigt overfor forsyningerne end det lovforslag som brancheorganisationerne oprindeligt fik i høring.

    Private forsyningsselskaber anvender privat inkasso ved inddrivelse af deres krav. På baggrund heraf foreslås det  at gøre det muligt for kommunalt ejede forsyningsvirksomheder at vælge privat inddrivelse og dermed fravælge offentlig inddrivelse via restanceinddrivelsesmyndigheden.

    Den kommunale forsyning skal træffe valget og meddele SKAT dette senest den 1. juli 2020. Efter 3 år har forsyningsvirksomheden mulighed for at ”omgøre sit valg” og gå tilbage til inddrivelse gennem SKAT. Dette kan være aktuelt, hvis SKAT’s inddrivelsessystem er kommet til at fungere tilfredsstillende.

    I lovforslaget foreslås det, at forsyningsselskaberne tillige får mulighed for at overvælte omkostningerne ved den private inkasso på skyldneren. Dette er et stort fremskridt for de kommunale forsyninger, der ikke hidtil har haft denne mulighed som de private forsyninger har.

    Andre klikkede på...