Gå til hovedindhold
Konverteringer
Projekter & Planlægning
Forsyningssikkerhed

Ambitionen må være at fylde Fjernvarmepuljen op

15 borgmestre kommer med klar opfordring til regeringen om at fylde Fjernvarmepuljen op, så både igangværende og kommende konverteringsprojekter kan fastholde den grønne omstilling.

17. nov. 2023

Indhold

  Statsminister Mette Frederiksen, klimaminister Lars Aagaard og hele Folketinget får en utvetydig og klar opfordring fra i alt 15 borgmestre: Det skal være en politisk ambition i forbindelse med den kommende Finanslov, at der skal flere penge i Fjernvarmepuljen!

  Det er budskabet i et debatindlæg på Altinget.dk, der er stilet til alle politikere i såvel regeringen som oppositionen. De 15 borgmestre repræsenterer lokalt tre partier – Socialdemokratiet, Venstre og Konservative – og er spredt godt ud over hele Danmark.

  ”Fjernvarmepuljen er en billig løsning for samfundet, og er med til at vores og andre kommuners projekter bliver til virkelighed. Lad os nu i fællesskab indfri de grønne ambitioner og frigøre os fra naturgassen. Fyld fjernvarmepuljen op, ” skriver borgmestrene blandt andet i debatindlægget.

  De begrunder deres budskab med, at der lige nu mangler 310 mio. kr. i puljen for i år og cirka 600 mio. kr. i puljen til næste år. Det er der nødt til at blive rettet op på, og de undsiger regeringens foreløbig eneste handling på området: Nemlig midler i den såkaldte Afkoblingspulje.

  ”Vi er opmærksomme på, at regeringen påtænker at afsætte midler i den såkaldte afkoblingspulje. Det i imidlertid en pulje, der går til boligejere, der allerede har besluttet sig for at udfase naturgasfyret og ikke de boligejere, der står overfor at skulle træffe sit valg, ” lyder det fra borgmestrene.

  De peger samtidig på, at kommunerne rundt om i landet har fuldført det krav, som politikerne på Christiansborg har stillet til dem om at få lavet lokale varmeplaner, der blandt andet udpeger, hvilke områder der i fremtiden skal have fjernvarme.

  Det er sket – som borgmestrene skriver - boligkvarter for boligkvarter, vej for vej, hus for hus, så kommunerne nu har screenet forsyningsområderne i alle afkroge af landet. Blot for nu at konstatere, at en række fjernvarmeprojekter falder, fordi der ikke er tilstrækkeligt med midler i Fjernvarmepuljen for 2023.

  ”Derfor sender vi her til Statsminister Mette Frederiksen, klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard, den samlede regering og til Folketinget en kraftig appel om at fastholde ambitionerne og finde midler til fjernvarmepuljen, så vi kan komme videre med at udfase de sorte naturgasfyr, og vi kan komme videre med at indfri de løfter, I har givet til danskerne. ”

  Fjernvarmepuljen lukkede den 10. november med en oversøgning på 314,7 mio. kroner.

  Andre klikkede på...