Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Klima- & Miljøforhold

CCS har fået mere politisk opmærksomhed

Dansk Fjernvarme anerkender regeringen for, at den med sit ”Klimaprogram 2023” italesætter værdien af CCS.

29. sep. 2023

Indhold

  Regeringen har netop offentliggjort sit årlige klimaprogram – Klimaprogram 2023 – hvor vejen mod de politisk vedtagne klimamål skal indfris. Dansk Fjernvarme roser regeringen for, at den seneste udgave af klimaprogrammet både giver mere opmærksom og værdi til CCS.

  - Det er rigtig fint at se, at CCS har fået mere opmærksomhed politisk, og værdien af CCS i Danmark italesættes i regeringens klimaprogram. For få uger siden blev regeringen og et bredt folketing enige om en CCS-aftale, der skal være med til at bane vejen for CCS i Danmark, siger Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme.

  Regeringen angiver selv i Klimaprogram 2023, at Danmark mangler reduktioner på 5,4 mio. tons CO2e for at indfri 2030-målet. En del af reduktionerne skal hentes via den politiske aftale, som blev indgået for ganske nylig, hvor mindst 34 millioner tons CO2 kommer ned i undergrunden over en 15-årig periode.

  - I regeringens klimaprogram lægger man vægt på, at der er et mål om at indsamle 3,2 mio. ton CO2 per år.  Det er et mål, som kun kan indfries, hvis der er fornuftige rammer for anlæg af CO2-fangst i fjernvarmesektoren, forklarer Jannick Hauschildt Buhl og fortsætter:

  - Det indebærer blandt andet at Folketinget får sikret, at også de kommunalt ejede affaldsenergi kan få adgang til at deltage i udbuddene og investere i CO2-fangst, sådan som man politisk har aftalt.

  Regeringen angiver i en pressemeddelelse, at det sidste stykke mod målsætningen blandt andet skal ske ved realisere målene for land- og skovbrugssektoren. Aktuelt skønner regeringen, at Danmarks udledninger skønnes reduceret med 63,1 procent i 2030, svarende til at Danmark siden 1990 er nået 9/10 af vejen.

  - Vi ser frem til det videre samarbejde med myndighederne og regeringen om de langsigtede rammevilkår for forsyningssektoren. De rammevilkår bliver afgørende for, om målet om 3,2 mio. ton kan indfries af fjernvarmesektoren, siger Jannick Hauschildt Buhl, områdechef for CCUS & PtX i Dansk Fjernvarme.

  Andre klikkede på...