Gå til hovedindhold

Fjernvarmepuljen er nu oversøgt med 270 mio. kroner

Ansøgningerne til Fjernvarmepuljen sætter ny rekord med i alt knap 660 mio. kroner. Dansk Fjernvarme gentager, at der er akut behov for flere midler i puljen både for i år og for 2024.

Indhold

  Fjernvarmeselskaberne rundt om i Danmark er i fuld gang med at forsøge at indfri politikernes krav om, at der skal udrulles fjernvarme her og nu, så de danske boliger kan komme fri af afhængigheden af naturgas og olie.

  Men desværre er der ikke overensstemmelse mellem de klare og tydelige signaler fra de politiske aftaler og virkeligheden. Fjernvarmepuljen – der er helt central for konverteringen til grøn varme – er nemlig ikke bare tom for resten af 2023. Der er også søgt om rekordmange midler fra puljen, fremgår det af den seneste opgørelse fra Energistyrelsen.

  Nye tal viser, at der i alt er søgt om 656,2 mio. kroner for 2023 fra en pulje, der kun er tildelt i alt 386,2 mio. kroner. Dermed er der oversøgt for 270 mio. kroner i puljen.

  - Den her diskrepans skriger til himlen, siger politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

  - Fjernvarmeselskaberne har været særdeles lydhøre for de politiske ønsker om at sætte turbo på udrulningen af fjernvarme til de danske boliger, der får deres varme fra enten naturgas eller olie. Men de bliver samtidig bremset af, at de politiske ønsker helt klart og tydeligt kun bliver ved skåltalerne. Der mangler ganske enkelt penge til at føre konverteringerne ud i livet, siger han videre.

  Problemstillingen er desværre ikke ny. I 2022 blev den daværende fjernvarmepulje også oversøgt – dengang med omkring 240 mio. kroner – og det blev alene reddet af, at der blev skabt et politisk pres, der fik Christiansborg til at åbne for pengekisten og føre flere midler over i puljen.

  Sæt puljen på Finansloven

  Der er også et pres i år fra en række partier, men dog ikke fra regeringen, der som bekendt har et flertal i sig selv og dermed kan sidde ønsker fra oppositionen overhørig.

  Dansk Fjernvarme har tidligere foreslået, at Fjernvarmepuljen skal fyldes op for i år svarende til de ansøgninger, der allerede er afleveret fra fjernvarmeselskaberne, og at Fjernvarmepuljen i forbindelse med de nuværende forhandlinger også kommer på Finansloven for i hvert fald 2024.

  – Fjernvarmepuljen er det vigtigste værktøj i arbejdet med at udfase naturgassen i Danmark og udrulle fjernvarmen. Fjernvarmeselskaberne benytter sig af puljen til de projekter, som har behov for den nødvendige risikoafdækning i forbindelse med udrulningen. Så når puljen bliver ved med at være i underskud for midler, bliver vigtige fjernvarmeprojekter også sat på pause, forklarede Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme, tidligere om det ønske.

  Andre klikkede på...