Gå til hovedindhold
Digitalisering
Cybersikkerhed & Beredskab

Frie forsyningsdata skal fremskynde den grønne omstilling

Deling og frisættelse af data på tværs af forsyningssektorer vil have en positiv effekt på sektorkobling, den grønne omstilling, innovation og kundeservice.

15. aug. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Der er en stigende interesse fra myndigheder, kunder og tredjeparter for, at fjernvarmebranchen deler sine forsyningsdata, så ikke bare andre fjernvarmeselskaber, men også andre aktører kan gøre brug af dem til øget digitalisering og data-drevet drift.

  - Vi ved, at både deling og frisættelse af forsyningsdata vil betyde, at samfundets innovationshastighed kan øges betragteligt, fordi innovative selskaber kan lave nye services oven på allerede tilgængelige data. Derfor vil det bl.a. føre til, at vi kan komme hurtigere i mål med den grønne omstilling, samtidig med at vi opnår større konkurrence blandt vores leverandører, siger seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme, Steen Kramer Jensen.

  Hvordan det så kan ske, er noget af det, der forhåbentlig vil komme svar på – eller i hvert fald input til – når Dansk Fjernvarme den 14. september afholder temadag i Fjernvarmens Hus: ”Temadag om deling af forsyningsdata med kunder og tredjeparter”.

  Mange fordele

  Fjernvarmeselskaberne er allerede gode til mange af de nødvendige optimeringer og forbedringer ved at bruge egne data. Deling og frisættelse af de selvsamme data til andre i forsyningssektoren vil være med til at øge den samlede effektiviseringsgevinst.

  - På temadagen vil vi høre om de muligheder fra både myndigheder, kommuner og innovative leverandører til fjernvarmebranchen samt få et bud på, hvordan vi med det samme kan komme i gang med at dele vores forsyningsdata med interessenter i samfundet med minimale omkostninger, forklarer Steen Kramer Jensen om indholdet på temadagen.

  Udover de allerede nævnte fordele, så vil datafrisættelse også medvirke til at øge konkurrencen blandt leverandørerne til fjernvarmesektoren, så sektoren kan opnå lavere priser på de services, der bliver efterspurgt - fx dataanalyse, temperaturoptimering og lignende.

  Steen Kramer Jensen nævner også, at det vil blive muligt at udvikle nye services til fjernvarmeselskabernes kunder, uanset om de er private eller virksomheder.

  - Det er services, der kan give energibesparelser og skabe grundlag for grøn omstilling og lavere energiregninger, nævner Steen Kramer Jensen.

  Kommentarer

  Andre klikkede på...