Gå til hovedindhold
Varmekilder
Forsyningssikkerhed
Klima- & Miljøforhold

Geotermi kan give endnu mere grøn fjernvarme

Forskere og investorer skal på møde i Aarhus i denne uge finde geotermiske løsninger. Dansk Fjernvarme ser store muligheder for at udnytte geotermi til at løse fremtidens udfordringer.

18. sep. 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Når forskere, virksomheder og investorer fra tirsdag frem til torsdag i denne uge mødes i Aarhus, så bliver det med fokus på at finde løsninger for geotermi, der kan gavne den grønne omstilling. Og det er et krav til de fremmødte, at der bliver fundet på løsninger, der skal kunne realiseres inden for en kort tidshorisont.

  - Deltagerne vil komme hjem med masser af ny og nyttig viden om, hvor vi er som branche i forhold til skaleringen af geotermi på verdensplan, og hvad der skal til for accelerere anvendelsen af energien fra undergrunden, siger Søren Erbs Poulsen, der er forskningsleder i Forskningscenter for byggeri, klima, vandteknologi og digitalisering (BYKVAD) ved VIA University College.

  Det er netop VIA University College, der er vært for det store møde, hvor også danske virksomheder er med – bl.a. Innargi, der netop nu er i færd med at etablere anlæg i Aarhus, der skal hente varmt vand op til brug for fjernvarmenettet hos Kredsløb.

  - Deltagerne vil få indblik i spændende danske geotermiske løsninger, og de vil lære, hvordan de undgår de barrierer og børnesygdomme, som pionererne på geotermi-området har bakset med. Rammen er nemlig, at der skal deles erfaringer, forskningsresultater og også gerne forretningshemmeligheder fra dem, der er i front inden for geotermi.

  Udviklingen er i gang

  Dansk Fjernvarme bakker op om, at der skal endnu mere fart på både udviklingen af geotermi og etableringen af geotermiske anlæg.

  - Geotermi er en uvurderlig varmekilde i forbindelse med den grønne omstilling. Efter mange år, hvor geotermi-udviklingen har stået stampe på grund af mislykkede projekter, ser det virkelig ud til, at der de sket kvantespring i forhold til at udnytte geotermi i fjernvarmeforsyningen, fortæller Maria Dahl Hedegaard, chefkonsulent i Dansk Fjernvarme,

  Hun henviser ikke blot til det projekt, der er i gang i Aarhus, men også en nylig aftale mellem Vestforbrænding og Innargi, der skal realisere Vestforbrændings plan for, at 30.000 boliger i Ballerup, Herlev, Gladsaxe, Lyngby-Taarbæk, Furesø, Frederikssund og Egedal omstilles fra olie- og gasforsyning til grøn fjernvarme.

  Favorable vilkår for geotermi i Danmark

  Frem mod 2028 skal fjernvarme fuldt udrulles i Danmark, og fjernvarmenettet vil blive udvidet betydeligt med mange nye fjernvarmeforbrugere. I takt med udrulningen er fjernvarmesektoren også godt i gang med at omstille fjernvarmeproduktion væk fra fossile varmekilder og over på vedvarende energikilder. Derfor er det en vigtig udvikling med geotermi i Danmark.

  - Tidligere kortlægninger af den danske undergrund viser, at der er favorable vilkår for at udnytte geotermi til opvarmning. Fjernvarmesektoren er ideel til geotermi, fordi det netop er en fleksibel og stabil opvarmningsform, som kan udnytte de bedste og mest bæredygtige varmekilder til fjernvarmeproduktionen, siger Maria Dahl Hedegaard.

  Andre klikkede på...