Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Medlemmer

CCS: Deadline for prækval nærmer sig

Fristen for at blive prækvalificeret til at søge den milliardstore CCS-udbudspulje er den 25. marts, og dermed nærmer Danmark sig en vigtig milepæl, der skal sikre den fortsatte grønne omstilling via fangst og lagring af CO2.

21. mar. 2025
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

Indhold

    I begyndelsen af oktober 2024 sendte Energistyrelsen en pressemeddelelse ud, der annoncerede, at man fra styrelsens side havde ”trykket på startknappen for milliardudbud til CO₂-fangst og -lagring”. Konkret skete det i form af udbudsmaterialet for den nye CCS-pulje med frist for at blive prækvalificeret til at byde den 25. marts 2025.

    Den dato er nu rykket helt tæt på, og Dansk Fjernvarme har en lang række medlemmer, der formentlig er med i feltet, der vil søge om at få del i de mange milliarder – 28,7 milliarder helt præcist – der skal sikre fangst og lagring af CO₂ allerede fra 2029 og hjælpe Danmark på vej mod klimaneutralitet.

    I Dansk Fjernvarmes medlemskreds er bl.a. forsyningsselskaber og affaldsenergianlæg, der tilsammen huser mere end halvdelen af det vurderede samlede potentiale for CO2-fangst i Danmark på cirka 10 mio. tons CO2 i 2030.

    - Der er et meget stort klimapotentiale i CO2-fangst fra vores kraftvarme- og affaldsenergianlæg. En stor del af dette potentiale skal nu indfries med det kommende udbud som vi og vores medlemmer ser meget frem til, siger Jannick Buhl, områdechef i Dansk Fjernvarme.

    I sagens natur holder de potentielle udbudsansøgere kortene tæt til hånden, og derfor er det uvist, hvem og hvor mange der vælger at gå med i ansøgningen.

    Dansk Fjernvarme har dog fastslået, at udbuddet er helt afgørende for, at Danmark får udviklet sin egen CCS-værdikæde, og at processen skal gøres klogt, så man fra myndighedernes side sikrer, at de afsatte støttemidler giver flest mulige CO2-reduktioner for pengene.

    Samtidig har Dansk Fjernvarme på vegne af sine medlemmer understreget behovet for, at et succesfuldt udbud hænger nøje sammen med, at der samtidig sikres sammenhæng med resten af værdikæden, herunder de kommende CO2-lagre.

    Det drejer sig bl.a. om, at der skal en sammenhæng mellem tidsrammen for udbuddet og udviklingen af de onshore CO2-lagre, som forventes at blive etableret i Danmark. Det er vigtigt, så især onshore lagring bliver en reel mulighed, og at rammebetingelserne gør, at også lageroperatørerne vil forpligte sig til at lagre CO2’en indenfor tidsfristen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...