Fornuften vandt: Forsyningstilsyn slutter unit-sagen
Der kommer ikke til at ske mere i den sag, som Forsyningstilsynet selv begyndte ved på trods af historisk praksis at kræve et stop for unitordninger i kommende fjernvarmeområder. Det har tilsynet meddelt Dansk Fjernvarme.

Der er i disse dage glæde ikke bare hos Dansk Fjernvarme, men også blandt flere medlemmer over, at Forsyningstilsynet nu afslutter deres arbejde med den såkaldte unit-sag. Det sker, fordi Energiklagenævnet hjemviste klagen til fornyet behandling i Tilsynet.
- Det er en meget positiv udmelding fra Forsyningstilsynet, fordi det sikrer, at fjernvarmeselskaberne forsat kan tilbyde fjernvarmeunits på abonnement med mindst mulige administrative byrder, lyder det fra chefkonsulent i Dansk Fjernvarme, Søren Junge Bak.
Han fortsætter:
- Samtidig vil fjernvarmeselskaber med den nye beslutning fra Tilsynet fortsat kunne tilbyde unitordninger til den lavest mulige omkostning for forbrugerne og derved sikre større effektivitet i de eksisterende fjernvarmenet og -systemer, samt medvirke til at sikre stor tilslutning i kommende konverteringsområder.
Formelt klagede Halsnæs Varme til Energiklagenævnet over Forsyningstilsynets afgørelse tilbage i maj 2024 over en afgørelse der havde afgørende indflydelse på muligheden for at indregne udgifter i tilknytning til fjernvarmeunits i varmeprisen.
Søren Junge Bak pointerer, at Dansk Fjernvarme alene er blevet hørt i sagen uden partsbeføjelser, og at Dansk Fjernvarme derfor værdsætter det gode samarbejde med Halsnæs Varme igennem partshøringen af Tilsynets afgørelse, samt udarbejdelsen af det efterfølgende klageskrift til Energiklagenævnet.
Afslutningsvis angives det i Energiklagenævnets afgørelse, at det kan være hensigtsmæssigt såfremt det fra lovgivers side blev fastlagt om unitordninger kan indeholdes i den kollektive varmeforsyning, alternativt at det lovfastsættes hvor leveringsgrænsen for fjernvarmen ligger.
Fra afgørelsen i Energiklagenævnet
”Energiklagenævnet finder, at idet Energitilsynet tilkendegav, at det ikke vil være urimeligt at flytte leveringsgrænsen, må der – som det mere i det mindre – have indgået en vurdering af definitionen af et kollektivt varmeforsyningsanlæg, jf. varmeforsyningslovens § 2, stk. 1. Nævnet finder derfor, at der blev taget stilling til, at en varmeveksler kan indgå som en del af det kollektive varmeforsyningsanlæg.
Energiklagenævnet finder herefter, at der i varmeforsyningslovens § 20, stk.1, er hjemmel til at opkræve de nødvendige omkostninger der er forbundet med en ordning, hvor leveringsgrænsen flyttes til efter veksler.
Energiklagenævnet finder på ovenstående baggrund, at Forsyningstilsynet ikke har haft den fornødne hjemmel til at træffe den påklagede afgørelse med den anførte begrundelse.”
Afgørelsen fra Energiklagenævnet kan findes her https://ekn.naevneneshus.dk/afgoerelse/88173e37-d0cf-4edb-b908-279ee72ef2fa
Halsnæs Varme og Dansk Fjernvarme har bl.a. argumenteret for følgende i partshøringen og klageskriftet:
Fokus på manglende hjemmel til praksisændring
Forsyningstilsynet ændrer en fast praksis med afgørelsen. Forsyningstilsynet har typisk kun hjemmel hertil, hvis de forudsætninger, der har været afgørende for indholdet af den tidligere praksis, eller lovgivningen, har ændret sig væsentligt.
Den grønne omstilling fra naturgas- og oliefyr til fjernvarme
Unitordninger medvirker til at nedbringe varmeprisen for alle
Unitordninger er en væsentlig forudsætning konverteringsprojekternes succes
Driftsoptimering og energibesparelser
Ensartede fjernvarmeunits medfører bedre mulighed for effektiv håndtering og drift af installationer
Og sikrer lavere returtemperaturer, med reduktion af varmetab fra ledningsnettet til følge, mindre pumpeomkostninger og dermed øget kapacitet i de eksisterende fjernvarmenet.
Og sikrer udnyttelse af potentiale for bedre røggaskøling/virkningsgrader på eksisterende produktionsanlæg eller el-drevne varmepumper.
Skriv kommentar