Overskudsvarme skal udnyttes bedre
Christiansborg: Regeringen og forligspartierne vil med en ny politisk aftale, der fjerner prisloftet på overskudsvarme, gøre det nemmere at bruge overskudsvarme fra virksomheder til at opvarme danske hjem.
Christiansborg er nu enige om at fjerne det omdiskuterede prisloft på overskudsvarme. Det fremgår af en ny politisk aftale, der blev præsenteret fredag formiddag. Ifølge regeringen og forligspartierne bag aftalen skal det gøre det nemmere at opvarme de danske hjem med overskudsvarme fra bl.a. datacentre og industrivirksomheder.
- Vi fjerner nu en konkret barriere og giver friere rammer, så overskudsvarme kan udvikle sig. Til gengæld har fjernvarmeselskaberne så et større et ansvar for, at projekter med virksomheder om overskudsvarme er økonomisk forsvarlige og til gavn for forbrugerne, udtaler klimaminister Lars Aagaard i en fælles pressemeddelelse.
Udover regeringen – Socialdemokraterne, Venstre og Moderaterne – er der opbakning til aftalen fra Socialistisk Folkeparti, Liberal Alliance, Det Konservative Folkeparti, Enhedslisten, Radikale Venstre og Alternativet.
Overskudsvarme udgør i dag ca. 4 pct. af Danmarks fjernvarmeproduktion, men regeringen og aftalepartierne ønsker med denne aftale at understøtte, at det kan blive langt mere i fremtiden.
Læs også:
Dansk Fjernvarme: Prisloft på overskudsvarme fjernes: Nu bliver boligopvarmningen mere grøn.
Fjernvarme Fyn og Grenaa Varmeværk: Medlemmer er klar til at tage fat.
- Flere lokale fjernvarmeselskaber står klar i startboksen til at kunne udnytte overskudsvarme fra en virksomhed eller et andet anlæg i ens lokalområde. Det er meget positivt, at der nu bliver bedre mulighed for det, og at borgere lokalt altså får gavn af en energi, der i dag går ud til gråspurvene i stedet for at blive udnyttet, siger Jesper Petersen, klima-Energi- og forsyningsordfører fra Socialdemokraterne og fortsætter:
- Reglerne har været for stramme, og jeg er glad for, at vi partier sammen har kunnet lytte og finde en løsning. Jeg vil glæde mig til at se flere gode samarbejder blive etableret lokalt.
Det fremgår af pressemeddelelsen fra aftaleparterne, at regeringen og aftalepartierne ser et endnu større potentiale for nye, store anlæg på vedvarende energi som fx brintproduktion, CO2-fangst og datacentre. Og at der forud for fjernelsen af prisloftet har været en grundig branchedialog med varmesektoren for at sikre, at den nye model svarer til behovet i dag og i fremtiden.
Det siger de politiske partier
Linea Søgaard-Lidell, klima- og energi- og forsyningsordfører fra Venstre
”Selvfølgelig skal der være gode muligheder for at udnytte overskudsvarme. Vi skal bruge vores energi effektivt og ikke lade ressourcestrømme gå til spilde. Det har prisloftet desværre spændt ben for.”
Henrik Frandsen, klima-, energi og forsyningsordfører for Moderaterne
”Vi skal udnytte energien mere effektivt, og det bidrager aftalen til. Nu gør vi det lettere at bruge overskudsvarme fra f.eks. store eltransformerstationer eller datacentre til at lave fjernvarme, så det ikke bare ryger op i luften til ingen verdens nytte.”
Anne Valentina Berthelsen, Energi- og forsyningsordfører fra SF
“Det er utrolig vigtigt, at vi får udnyttet overskudsvarme bedre. Derfor er det godt, at vi nu endelig afskaffer prisloftet på overskudsvarme og sætter mere skub på den grønne omstilling.”
Dina Raabjerg, energi- og forsyningsordfører for Det Konservative Folkeparti
”Et bøvlet prisloft har stoppet mange projekter, som kunne udnytte og give en konkurrencedygtig pris på en grøn varmekilde. Den hindring fjerner vi nu.”
Søren Egge Rasmussen, Energiordfører for Enhedslisten
”Enhedslisten forventer, at mange fjernvarmeselskaber vil få mere overskudsvarme ind i den lokale fjernvarme. Vi har tillid til at fjernvarmeselskaber forhandler gode aftaler med erhvervslivet og er med til at sikre billigere fjernvarme og at overskudsvarme erstatter en del af biomassen, som fylder for meget i vores varmeforsyning.”
Samira Nawa, Klima-, energi- og forsyningsordfører fra Radikale Venstre
“Det glæder mig, at regeringen har lyttet. Overskudsvarme skal fremover udgøre en større andel af dansk fjernvarme - og det er denne aftale med til at understøtte.”
Skriv kommentar