Silkeborg Forsyning genberegner fjernvarmeprojekt
Tilslutningsprocenten til et fjernvarmeprojekt syd for Silkeborg var for lav. Derfor vil Silkeborg Forsyning genberegne projektet i stedet for at lukke det i håb om, at det kan give økonomisk mening at gennemføre det med en lavere tilslutningsandel.

43 procent. Det var procentandelen for tilslutning til fjernvarme i Sejs-Svejbæk, Virklund, Them, Salten og Knudlund syd for Silkeborg, og dermed var man et stykke fra det nødvendige på 65 procent. Men det Silkeborg Forsyning giver endnu ikke op med at få fjernvarme til småbyerne.
I stedet for lukke projektet ned, så giver Silkeborg Forsyning sig i stedet til at genberegne projektet økonomisk, fordi man tror på, at der stadig er muligheder for at få et justeret fjernvarmeprojekt rullet ud til de mange tilmeldte – 2.550 i alt.
- Vi er meget glade for hver eneste tilmelding, vi har fået. Og at vi samlet har fået 2.550 tilmeldinger, er vi superstolte over. Tusind tak til alle jer! Vi lukker ikke projektet ned nu, for der er nemlig opstået nogle nye muligheder, siger energichef i Silkeborg Forsyning, Louise Langbak Hansen.
Silkeborg Forsyning vurderer, at mange ting har spillet ind i resultatet. Områderne har en høj andel af varmepumper, hvoraf mange er blevet installeret i løbet af 2023. Derudover er fjernvarmen lige nu ikke væsentligt billigere end gas, og særligt erhvervsvirksomhederne har ikke set fjernvarmen som attraktiv nok.
Ting har ændret sig
Men siden projektøkonomien – og dermed tilslutningsprocenten på 65 – blev fastlagt, har der åbnet sig nye muligheder for, at projektet kan blive billigere.
Det kan betyde, at projektet kan sættes i gang med en lavere tilslutningsprocent. Det er den beregning, som Silkeborg Forsyning nu vil gennemføre med deadline i juni.
En af de dyreste poster i projektet er den store fjernvarmeledning, der skal føre fjernvarmen ud til de fem byområder fra tilslutningen til den eksisterende transmissionsledning i Kejlstrupvej.
Foreløbige beregninger viser, at der med en alternativ linjeføring muligvis kan spares et tocifret millionbeløb.
Derudover er ny lovgivning trådt i kraft i år, der gør det muligt at afskrive ledningen over en længere periode, ligesom det generelle renteniveau er faldet.
De forhold har potentiale til at ændre de økonomiske forudsætninger for projektet.
- Vi skal vende hver en sten. Det skylder vi de mange tilmeldte, og det skylder vi den grønne omstilling i Silkeborg Kommune, som så stort et fjernvarmeprojekt virkelig vil understøtte, siger Louise Langbak Hansen.
Hun understreger, at den ekstra tid skal sikre, at genberegningen af økonomien foretages på et robust grundlag.
Omkring to måneder til at regne og justere
Bestyrelsen for Silkeborg Forsyning har besluttet, at de nye beregninger skal ligge klar til bestyrelsesmødet den 19. juni 2025. På mødet vil bestyrelsen så beslutte, om projektet skal fortsætte med de nye forudsætninger eller skal lægges ned.
Silkeborg Forsyning forventer at kunne kommunikere bestyrelsens beslutning om projektets fremtid den 20. juni 2025.
Det er frem til den 18. juni 2025 stadig muligt at tilmelde sig fjernvarme og booke screeningsbesøg, men øvrige kampagneaktiviteter ophører, og de lokale fjernvarmekontorer lukker den 1. maj.
Skriv kommentar