Gå til hovedindhold

Finanslovsudspil mangler grønne ambitioner

LÆS I DAG: Kritik: CCS-udbud bør også støtte CCU. Første kunder koblet på midlertidig løsning. Forsyning Danmark vil etablere fjernvarmeværker i Midt- og Vestjylland. Partier forbløffede over interview med klimaminister

05. sep. 2023
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    GridTech:
    Finanslovsudspil mangler ambitioner til at fjerne naturgas

    Fjernvarmeselskabernes brancheorganisation er ikke videre imponerede over regeringens finanslovsudspil. Der mangler nemlig nye initiativer til at realisere omstillingen væk fra naturgassen.

    - Ambitionerne er for lave. Hvis regeringen vil den grønne omstilling og de vil gøre alvor af deres egne ambitioner om at udfase den fossile naturgas, så er de samtidig nødt til at komme i arbejdstøjet og præsentere os for nogle initiativer, der bakker ambitionerne op,« udtaler Kim Mortensen, direktør i Dansk Fjernvarme til GridTech.

    Derfor synes han, det er ærgerligt, at der ikke er afsat flere penge til en ny fjernvarmepulje.

    Der er afsat 400 millioner kroner til senere udmøntning i årene 2024-2027. Dansk Fjernvarme håber, at det lykkes for Folketingets partier at fylde fjernvarmepuljen op, så der kan komme en slutdato for naturgas til opvarmning.

    Organisationen glæder sig over, at regeringen ønsker at løfte erhvervsuddannelserne, da der er et akut behov for hænder til den grønne omstilling.

    *****

    GridTech:
    Kritik: CCS-udbud bør også støtte CCU

    Regeringens nye udbud for CCS går ud på at pakke atmosfærisk og biogent CO2 ned i undergrunden.

    Men biogen CO2, der stammer fra dyr og planter, kan bruges til fremstilling af grønne brændstoffer gennem Power-to-X. Derfor mener Green Power Denmark og Rådet for Grøn Omstilling, at det er en dårlig ide at sende den biogene CO2 ned i undergrunden.

    - Den biogene CO2 er en begrænset ressource. Og den bliver endnu mere begrænset, hvis man fra politisk side beslutter sig for alene at lagre den, siger Michael Madsen, chef for PtX og eksport i Green Power Denmark til GridTEch. Han påpeger, at den biogene CO2 ikke kan tages op igen, når den først er i undergrunden.

    Rådet for Grøn Omstilling mener, at staten ikke kun bør bruge penge på udvikling af CCS, men også CCU, da både søfarten og luftfarten er langt bagud i udviklingen af grønne brændstoffer.

    *****

    SN.dk
    Første kunder koblet på midlertidig løsning

    Odsherred Forsyning har nu koblet de første 16 kunder på i Fårevejle Stationsby. Det er et midlertidigt varmeværk som består af en kedel, der i første omgang leverer varmen. Det skriver SN.dk.

    Forsyningsselskabet er i gang med at opføre Fårevejle Varmeværk ved renseanlægget i Fårevejle Stationsby. De forventer at skifte fra den midlertidige løsning til værket i vinteren 2023-forår 2024.

    *****

    Herning Folkeblad:
    Forsyning Danmark vil etablere fjernvarmeværker i Midt- og Vestjylland

    Et selskab fra Nivå i Nordsjælland vil nu tilbyde driftssikker og billig fjernvarme til den midtjyske by Skibbild-Nøvling, der har 721 indbyggere.

    - Skibbild-Nøvling er en interessant by for at etablere fjernvarme. Der er både skole og efterskole og faktisk et ret stort areal, der bruger ret meget varme, og derfor hænger økonomien sammen, siger Lars van Hauen, der er direktør i Forsyning Danmark Aps.

    Selskabet er et datterselskab af danske Heliac A/S, der laver solvarme og energilagring. Og derfor har de bedre muligheder for at lagre varmen end andre, påpeger direktøren. Og alt i alt skulle det gerne give billigere fjernvarme til forbrugerne end det konkurrenterne kan levere.

    *****

    Avisen Danmark:
    Partier forbløffede over interview med klimaminister

    Det er ikke faldet i god jord hos de andre partier, at klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard i et interview med Avisen Danmark udtaler, at de yderste højre er ”ligeglade” med klimaet. Mens den yderste venstrefløj ”negligerer, at klimapolitik har konsekvenser for menneskers livsvilkår”.

    - Det er en retorik, der hører til i børnehaven, siger formanden for Nye Borgerlige, Pernille Vermund til Avisen Danmark, og fortsætter:

    - Regeringen har i lang tid forsøgt at profilere sig selv ved at udskamme andre. Men det er håbløst at tro, at de bliver bedre til at håndtere problemet af den grund.

    Enhedslisten mener, det er ”plat og useriøst som minister at smide mudder på den måde”. Og klimaordfører Peder Hvelplund undrer sig over, at Lars Aagaard går ud med kritik af de andre partier nu, hvor de fleste af partierne er i gang med at forhandle om Danmarks vej til at nå 2025-klimamålene.

    Andre klikkede på...