Gå til hovedindhold

Dansk Fjernvarme roser radikalt EU-energiudspil

LÆS I DAG: Forsyningsformand om bøde for karteldannelse: Det er ikke hos os der er foregået noget ulovligt. Overvejede konkurs: Nu forsøger presset forsyning sig igen med sammenlægning. 390 borgere fik nej til fjernvarme - men lokal gruppe har ikke tænkt sig at give op. Kommuner vender tomlen ned til to ud af tre af regeringens energiparker på land. En solrig søndag slap Energinet med skrækken - men er bekymret for sommeren. Oversvømmet af billig el: Solceller bliver en dårligere forretning.

10. jun. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    EnergiWatch:
    Dansk Fjernvarme roser radikalt EU-energiudspil

    Radikale Venstre foreslår bl.a. en ”grøn superfond” og en ny europæisk målsætning for, hvor meget varme der skal komme fra fjernvarme i 2030. Det forslag bliver taget godt imod hos Dansk Fjernvarme, fremgår det af EnergiWatch.

    Partiet foreslår bl.a. at etablere en europæisk fond på 2000 mia. euro, som skal udgøre grundlaget for en investeringsplan, der rækker 10 år ud i fremtiden. Her skal der investeres i elektrificering og udfasning af kul, olie og gas, lyder det i udspillet.

    - Det er en bunden opgave, at vi skal i mål med den grønne omstilling. Samtidig haster det med at få udfaset den sorte gas, sådan at vi bliver selvforsynende og ikke bidrager til den angrebskrig vi oplever fra russisk side i øjeblikket. Det gør vi ved at træde speederen i bund på udfasningen af den gassen og udrulning af fjernvarme, lyder det fra Rune Moesgaard, politisk chef i Dansk Fjernvarme.

    Radikale Venstre foreslår videre at styrke ACER – Agenturet for Samarbejde mellem Energireguleringsmyndigheder – for at sikre en fælleseuropæisk energiplanlægning og smatidig øge omfanget af det EU’s kvotehandelssystem til bl.a. at omfatte fly, som flyver ud af Europa.

    Endelig foreslår partiet også en tilskudspulje øremærket investeringer i teknologier til elektrificering.

    *****

    EnergiWatch:
    Forsyningsformand om bøde for karteldannelse: Det er ikke hos os der er foregået noget ulovligt

    En bøde på 11,5 mio. kr. for karteldannelse er helt ude af proportioner. Især fordi det intet har med Brønderslev Forsyning at gøre. Det mener bestyrelsesformanden for samme forsyning, Lasse Riisgaard, om den bøde, som er fulgt med overtagelsen af Øster Brønderslev Fjernvarme.

    - Brønderslev Forsyning er jo ikke en del af den her sag overhovedet. Vi har bare overtaget nogle aktiver. Men Konkurrencerådet kommer så efter os, fordi Konkurrencerådet mener, at vi er et fortsættende selskab, siger Lasse Riisgaard til EnergiWatch.

    Formanden forstår ikke, hvorfor hans forsyningsselskab skal blandes ind i sagen.

    - Uanset hvordan man vender og drejer det her, så er det i Øster Brønderslev Fjernvarme, der er foregået noget påstået ulovligt - og det er dem, der har indgået en aftale, som potentielt har skabt en indtjening for dem på 25.000-50.000 kr., siger han.

    - At det skal kunne udløse en bøde til os i Brønderslev Varme på 11,5 mio. kr., det er altså langt uden for alle rimelige proportioner, uanset hvordan man vender og drejer det her, siger han.

    EnergiWatch har talt med den tidligere bestyrelsesformand i Øster Brønderslev Fjernvarme, Jan Jæger. Han erklærer sig uforstående over for sagen, men ønsker ikke at udtale sig.

    *****

    Energy Supply:
    Overvejede konkurs: Nu forsøger presset forsyning sig igen med sammenlægning

    En ekstraordinær generalforsamling skal endnu engang afgøre fremtiden for Hundested Varmeværk, efter at den seneste generalforsamling fejede bestyrelsens forslag om en sammenlægning med Halsnæs Forsyning af bordet.

    I dag erkender ny bestyrelsesformand Peter Rohde overfor Energy Supply, at uklar information var med til at skabe en usikkerhed blandt de fremmødte borgere:

    - Vi var ikke helt klare i spyttet på den første generalforsamling. Vi nåede simpelthen ikke godt nok ud til brugerne. Nu har vi lagt en plan for at informere mere forud for næste generalforsamling. Det ansvar tager vi på os, siger Peter Rohde til Energy Supply.

    Den 24. juni afholder varmeværket ekstraordinær generalforsamling, hvor netop forslaget om sammenlægning med Halsnæs Forsyning igen fremsættes. Desuden er der valg til fire bestyrelsespladser, der skal besættes af andelshavere.

    Varmeværket oplyser i indkaldelsen, at mulighed for konkurs har været oppe at vende i bestyrelsen, men at et flertal fandt det uansvarligt over for borgerne.

    *****

    Viborg Stifts Folkeblad:
    390 borgere fik nej til fjernvarme - men lokal gruppe har ikke tænkt sig at give op

    Varmegruppen i Mønsted og Sparkær vil fortsætte med at undersøge muligheden for at få fælles varmekilde i de to landsbyer, selvom Stoholm Fjernvarme har trukket sig ud af projektet. Det skriver Viborg Stifts Folkeblad.

    Bestyrelsen i Stoholm Fjernvarme har endegyldigt trukket sig fra projektet, fordi det er for økonomisk risikabelt at fortsætte, og at man i forvejen har brugt 1,2 million kroner på rådgivning, som der ikke er udsigt til, at man får igen, hvis ikke projektet bliver realiseret.

    Omvendt vil den lokale varmegruppe fortsætte kampen efter et møde i sidste uge.

    - Vi er enige om at gå videre. Spørgsmålet om hvorvidt vi skulle kaste håndklædet i ringen og give op, fyldte jo meget på det møde, men alle mente, at vi skal gå videre. Det synes vi også, at vi skylder de 390 borgere, der har givet deres bindende tilmelding til fjernvarmeudrulningen, så de ikke skal i gang med at investere i individuelle varmeløsninger, siger Kurt Mosgaard fra varmegruppen.

    Hvilken vej, man skal gå, er ikke på plads - det er de muligheder, der nu skal undersøges.

    Blandt mulighederne er et selvstændigt varmeværk midt i mellem de to byer, to separate varmeværker, men også store fælles varmepumper, termonet eller overskudsvarme fra biogasanlæggene i Iglsø og Grønhøj er i spil, siger Kurt Mosgaard.

    ****

    Altinget.dk:
    Kommuner vender tomlen ned til to ud af tre af regeringens energiparker på land

    Regeringen vil firedoble mængden af sol og vind på land med ny lovgivning og 32 bud på statsligt udpegede energiparker. En rundspørge foretaget af Altinget.dk viser dog, at det blot er ni af de 32 projekter, der har lokalpolitisk opbakning til at arbejde videre med.

    - Borgerne har svært ved at se sig selv bo klos op ad noget, som du godt kan kalde en park, som nærmere er en ørken. De bor ude i det åbne land og skal pludselig indstille sig på at bo i et industrikvarter. Det er de færreste, der har lyst til det, siger Anja Rosengreen (SF), der er formand for Udvalget for Klima, Natur og Miljø i Halsnæs Kommune, der har takket nej til to statslige energiparker.

    De projekter, der er lokalpolitisk opbakning til at arbejde videre med som statslige energiparker, fordeler sig på de blot seks kommuner: Silkeborg, Aabenraa, Ikast-Brande, Ringkøbing-Skjern, Ringsted og Kolding.

    I Faxe Kommune tager man først i august politisk stilling til et areal i regeringens udspil. I Norddjurs har man meddelt regeringen, at man ikke umiddelbart kan godkende arealerne i udspillet, men har ikke hørt noget tilbage siden.

    *****

    GridTech:
    En solrig søndag slap Energinet med skrækken - men er bekymret for sommeren

    I gamle dage var det relativt nemt. Kraftværker skruede op og ned for produktionen for at sende elektricitet ud til forbrugerne i de mængder, som der blev efterspurgt. I takt med at det ene efter det andet kraftværk forsvinder og erstattes med de mere klimavenlige vindmøller og solceller, bliver opgaven imidlertid mere og mere kompleks.

    Søndag den 7. april i år var det tæt på at gå galt, skriver GridTech, hvor Energinet i timevis kæmpede for at opretholde balancen på elnettet og undgå kostbare skader på ledninger og andre komponenter.

    På et hængende hår sikrede Energinet på den fine forårsdag balancen mellem produktion og forbrug ved at købe systemydelser i form af nedregulering.

    Det er dog langt fra en garanti for, at Energinet og resten af samfundet i fremtiden slipper med skrækken.

    - Jeg er bekymret for, hvad der kan ske i løbet af sommeren, hvis vi får en meget solrig og vindblæst weekend, hvor der samtidig er lavt forbrug, siger Kira Marie Jerichau, der er områdeleder i Energinets område for Fleksibilitet og Balancering.

    Hvis Energinet ikke formår at komme af med overskudsproduktionen, så vil frekvensen i elnettet stige. I skrækscenariet opstår der såkaldte termiske overbelastninger, hvor luftledninger, muffer eller andre dyre komponenter på elnettet overopheder og ender med at gå i stykker.

    - Hvis der kommer for meget elektricitet i systemet uden noget sted at sende det hen, så bliver systemet overbelastet og kan i yderste konsekvens brænde sammen, siger hun og forklarer, at hvis én komponent fejler, tager det den omkringliggende del af elnettet med i faldet, som så stopper med at virke.

    *****

    Ingeniøren.dk:
    Oversvømmet af billig el: Solceller bliver en dårligere forretning

    Regeringen vil have mange flere solceller op på hustage og marker, men husejere og andre, som sætter dem op, kommer til at tjene mindre på dem, end man gør i dag. Prisen på elektricitet i årets solrige timer tegner nemlig til at falde drastisk i de kommende år, skriver Ingeniøren.dk.

    Sådan lyder det fra Elias Knudsen, der er økonom i erhvervslivets tænketank Axcelfuture.

    - Investeringen i solceller bliver alt andet lige dårligere i de kommende år, siger han.

    For selvom de seneste års faldende priser på solcellepaneler har medført et solcelleboom, så betyder det, at elektriciteten fra solceller, som ejere af solceller sælger til elnettet, bliver mindre værd. Tallene taler sit tydelige sprog, vurderer Elias Knudsen.

    - Markedet bliver oversvømmet af billig elektricitet fra solceller, når solen skinner, og det gør det til en dårligere forretning, siger han og forklarer, at det ikke alene er et dansk fænomen, men også gælder i Tyskland, Spanien, Polen og mange andre europæiske lande.

    Andre klikkede på...