Selvom varmepumper udnytter energien bedst: Elkedler vinder som fjernvarmens favorit
LÆS I DAG: Envafors opgiver fjernvarmeprojekt i Skælskør. Boligselskab giver mavepuster til stort anlagt fjernvarmeprojekt. Borgmesteren kæmper for brintrørledning til Tyskland. Investerer halv milliard i nordjysk energilager.
Ingeniøren.dk:
Selvom varmepumper udnytter energien bedst: Elkedler vinder som fjernvarmens favorit
Nye tal fra Dansk Fjernvarme viser, at varmepumperne halter efter elkedler i fjernvarmeværker, selvom varmepumperne udnytter energien langt bedre. Dansk Fjernvarme forklarer, at det skyldes, at elkedler er lidt nemmere, fremgår det af Ingeniøren.dk.
Fra 2007 til 2023 har fjernvarmen installeret cirka 1.700 MW elkedler og ‘kun’ omkring 1.000 MW varmepumper, selvom sidstnævnte er langt mere effektive. Varmepumper har en COP-værdi på 3-4, som betyder, at de for en given mængde elektricitet leverer 3-4 gange så meget varmeenergi.
Til sammenligning ligger elkedlers COP-værdi ligger på omkring 1. Med andre ord er de langt dårligere til at udnytte bl.a. den grønne elektricitet fra vindmøller og solceller, som der er hårdt brug for for at nå klimamålene, undgå global opvarmning og yderligere udledning af CO2 og andre drivhusgasser.
- Elkedler er lidt nemmere at installere og passe ind produktionsmæssigt, og de er ikke helt så dyre, siger Michael Søgaard Schrøder fra Dansk Fjernvarme med henvisning til, at investeringen i en elkedel ligger på cirka 1 million kroner pr. MW, mens det koster 5-15 millioner kroner pr. 1 MW varmepumpe.
Et andet forhold, som spiller ind – dog ikke nødvendigvis nu – er at det kan knibe med at få elektricitet nok transporteret hen til varmepumperne, der skaber et nyt og alt i alt større elforbrug i forhold til tidligere. På sigt kan der nemlig opstå flaskehalse på elnettet, forklarer Michael Søgaard Schrøder.
- Der skal en hel masse til på begge sider af sådan nogle projekter, siger han med henvisning til, at fjernvarme- og netselskaberne skal tale sammen omkring planerne for varmepumper og behovet for elektricitet i god tid, så manglende elektricitet ikke forsinker udrulningen af teknologien.
*****
EnergiWatch:
Envafors opgiver fjernvarmeprojekt i Skælskør
Stigende investerings- og produktionsomkostninger har fjernet det økonomiske grundlag for fjernvarmeprojektet, der skulle sikre fjernvarme i Skælskør, og derfor opgiver Envafors – det regionale fjernvarmeselskab – nu projektet. Det skriver EnergiWatch.
Projektet har været i gang siden begyndelsen af 2021, og der er indhentet de nødvendige tilladelser og aftaler, som er en forudsætning for, at der kan etableres fjernvarme i Skælskør, mens Energistyrelsens fjernvarmepulje i løbet af sommerferien godkendte tilskud til projektet, og alle projektplanerne lå klar.
Men det høje aktivitetsniveau i fjernvarmebranchen som følge af energikrisen har bevirket, at den forventede investering i etableringen af fjernvarme i Skælskør er steget fra lidt under 300 mio. kr. til mere end 500 mio. kr.
- Vi har derfor på det seneste bestyrelsesmøde besluttet at opgive projektet. Kundernes pris for fjernvarme i Skælskør bliver meget høj, og kunderne udsættes for en stor økonomisk risiko, hvis projektet gennemføres. Vi har derfor valgt at opgive projektet for nuværende. Det er vi meget kede af, da vi havde glædet os til også at udrulle bæredygtig fjernvarme i Skælskør, udtaler Henrik Birch, der er adm. direktør i Envafors.
*****
Sjællandske:
Boligselskab giver mavepuster til stort anlagt fjernvarmeprojekt
Holbæk Boligselskab er ikke nødvendigvis begejstrede for det tilbud, som Fors A/S har givet dem for at komme med i den store fjernvarmeudrulning i Holbæk. Tilbuddet er ganske enkelt ikke godt endnu, lyder meldingen fra boligselskabet, skriver Sjællandske.
Det er sporene fra skandalen i Odsherred Forsyning der skræmmer, og tilslutningsvilkårene er endnu for usikre, og det betyder, at boligselskabet tøver med at hoppe med på fjernvarmetoget i Holbæk. Hvis ikke projektets økonomi for tilsluttede boliger bliver mere konkret, så bliver det et klart nej tak til Fors A/S, der står for udrulningen af fjernvarmen til holbækkerne de næste mange år.
- Vi ønsker ikke at ende i en situation som i Odsherred, hvor folk blev fanget i et projekt med uforudsete stigninger og omkostninger. Vi er nødt til at sikre os, at vi ikke står i samme situation, hvor det bliver vores beboere, der betaler prisen for et usikkert projekt, understreger Michael Rasmussen, der er formand for Holbæk Boligselskab.
Den bekymring forstår fjernvarmechef i Fors A/S, Camilla Hay, godt, men hun forsikrer, at skandalen i Odsherred ikke kan sammenlignes med projektet i Holbæk.
- De har fået tilsendt den pris, vi står på mål for. Det er den, vi tror på, og den vi regner med, vi kan holde. Når man laver en aftale med fremtidige fjernvarmekunder, så bortfalder aftalen, hvis det viser sig, at den pris ikke holder stik. Så må man genforhandle, uddyber hun.
- Vi har nogle ret dygtige energiplanlæggere ansat, og der er også indregnet en større buffer end vi plejer i forhold til anlægsudgifterne i dette projekt, fortæller hun.
*****
JydskeVestkysten:
Borgmesteren kæmper for brintrørledning til Tyskland
Esbjerg risikerer at miste sin chance for at blive en central aktør i Danmarks grønne omstilling, ja, faktisk er Danmarks fortsatte førerposition i den grønne omstilling på spil, hvis Folketinget ikke bevilliger 15 milliarder kroner til en brintrørledning til Tyskland.
Det var hovedbudskabet, da Esbjergs borgmester, Jesper Frost Rasmussen (V), onsdag holdt en tale til en energipolisk åbningsdebat på Christiansborg med en meget direkte appel.
I sin tale understregede borgmesteren, at Danmarks position som en af verdens ledende nationer inden for grøn energi afhænger af brintrørledning. Hvis ikke ledningen er klar inden 2030, risikerer Danmark at miste muligheden for at levere grøn brint til det tyske marked.
- Det vil i værste fald betyde, at denne industri, de mange arbejdspladser og skatteindtægter vil blive skyllet ud med badevandet og aldrig blive etableret i Danmark, advarede Frost Rasmussen.
Borgmesteren sammenlignede i sin tale behovet for statens investering med Storebæltsbroen.
- Da man byggede Storebæltsbroen, krævede man ikke forudbetaling fra vognmænd og privatbilister, men forventede en positiv samfundsøkonomisk effekt. Det er nøjagtigt det samme med brintledningen. Det er helt sikkert en god samfundsmæssig investering, så derfor håber jeg, finansministeren er klar til at frigive de ekstra 57 milliarder, det vil kræve, for at første etape kan blive etableret hurtigt, sagde han.
*****
Energy Supply:
Investerer halv milliard i nordjysk energilager
Virksomheden Green Energy Vault investerer omkring 500 mio. kroner i et avanceret anlæg til lagring af energi på Hirtshals Havn. Anlægget skal ifølge Green Energy Vault tage over, hvor de fossile kraftværker hidtil har bidraget. Det skriver Energy Supply.
- Sol og vind giver en masse ubalancer i elnettet. Det er de store muskler, som de gamle fossile kraftværker, der giver fleksibel stabilitet. Dem mangler vi nu, og det leverer vi i stedet. Vi kan agere på samme måde og levere de samme ydelser til nettet som et kraftværk, fortæller CEO Tony Breach hos Green Energy Vault, der står bag investeringen.
Han fortæller videre, at projektet er i tråd med virksomhedens mission om at fremme en bæredygtig fremtid ved etablering af grønne kraftværker, som integrerer avancerede energilagringsteknologier i den eksisterende el-infrastruktur og understøtter havnens planlagte udvidelser.
Udover investeringen på 275 millioner kroner til selve anlægget, investerer Green Energy Vault yderligere 225 millioner kroner i løbende omkostninger over 20 år.
Skriv kommentar