Alt er fortsat i spil for at redde Odsherred Forsyning
LÆS I DAG OGSÅ:
Analyse: Der er kun 20 procents sandsynlighed for, at vi når 2030-klimamålet.
Varmeværk håber at kunne holde priserne i ro trods investeringer.
Drone jagtede utætte fjernvarmerør - problemet er endnu ikke løst.
Atomkraft kræver mere end bare teknologi, advarer ekspert.
Energy Supply:
Alt er fortsat i spil for at redde Odsherred Forsyning
Der bliver fortsat arbejdet på en løsning for den konkurstruede Odsherred Forsyning, skriver Energy Supply, der har talt med rekonstruktør Christian Jul Madsen. Han holder alle muligheder åbne, inden det næste besøg i Skifteretten den 15. maj – herunder frasalg af nogle af datterselskaberne.
Ifølge Energy Supply er der tre muligheder til at løse rekonstruktionen: Konkurs, en tvangsakkord og frasalg af hele eller dele af selskabet.
Det sidstnævnte vil dog være ganske udfordrende, lyder det ifølge Energy Supply fra juraprofessor på Aarhus Universitet med speciale i konkursret, Kim Sommer Jensen. Han tvivler således på, om det vil lykkes at finde en køber, fordi selskaberne vil være underlagt hvile-i-sig-selv-princippet.
- Odsherred Forsyning har den værdi, de kan sælge datterselskaberne for. Så i princippet skal selskaberne prissættes til dét, som en uafhængig køber i markedet vil give for det. Det er bare enormt svært at værdiansætte disse selskaber, fordi de ikke må generere overskud, siger Kim Sommer til Energy Supply.
Og det er et vilkår, som rekonstruktør Christian Jul Madsen er opmærksom på, fremgår det af Energy Supply.
- Det giver selvfølgelig et låg på prisdannelsen, og det vil sikkert også have en effekt på, hvor mange købere der så er. Men det er ikke noget, vi aktuelt kigger på, siger han.
*****
Klimamonitor:
Analyse: Der er kun 20 procents sandsynlighed for, at vi når 2030-klimamålet
Tænketanken Concito deler ikke regeringens overbevisning om, at Danmark fortsat er på kurs til at kunne opfylde de såkaldte 2030-mål om CO2-reduktion. Der er, skriver Klimamonitor, for store usikkerheder, mener tænketanken.
I en ny analyse konkluderer de således, at der med den nuværende politik kun er 20 procents sandsynlighed for, at Danmark vil indfri klimamålet i 2030, der dikterer en CO2-reduktion på 70 procent.
Derfor skal regeringen og resten af Christiansborg have et stærkere fokus på at nedbringe udledningerne fra landbrug, industri, transport og opvarmning, lyder det fra tænketankens direktør, Christian Ibsen, i en pressemeddelelse.
- Sporene er lagt til, at vi når 70 procents reduktion i 2030, og rigtig mange tiltag er vedtaget, men det er alt for tidligt politisk at slå op i banen. Det er vigtigt, at Danmark fastholder troværdighed om klimaindsatsen. Det politiske fokus bør nu skærpes i forhold til de mange tiltag, der er besluttet, så der leveres de nødvendige reduktioner nu og i de kommende år, udtaler han.
*****
JydskeVestkysten:
Varmeværk håber at kunne holde priserne i ro trods investeringer
Bestyrelsen i Bramming Fjernvarme håber på opbakning fra den snarlige generalforsamling til store fremtidige investeringer, der skal sikre værkets varmeproduktion. JydskeVestkysten beretter, at der er tale om samlede investeringer på lige under 100 mio. kroner.
Investeringen skal dække etablering af en ny stor varmepumpe samt to gasmotorer, og selv om der er tale om en markant investering, så mener bestyrelsen, at investeringen ikke vil påvirke varmeprisen væsentligt.
- Med de tal, vi har i dag, kan vi beholde den varmepris, vi har i dag - inklusiv den investering, vi skal lave, siger bestyrelsesformand Robin Poulsen til JydskeVestkysten og tilføjer:
- Hvis vi til gengæld lader være med at gøre noget, vil varmeprisen stige. Det er fordi vores anlæg er gammelt. Motorerne kan ikke fungere uden en overhaling. Og så har vi kun gassen tilbage, og den pris er vi ikke herre over.
Robin Poulsen fortæller, at Bramming Fjernvarme skal låne de små 100 millioner kroner, som investeringerne kommer til at koste. Og at man altså søger opbakning på den ordinære generalforsamling, der finder sted torsdag i denne uge.
*****
Fredericia Dagblad:
Drone jagtede utætte fjernvarmerør - problemet er endnu ikke løst
Fredericia Fjernvarme har siden julen 2024 forgæves ledt efter en utæthed, der ifølge direktør Carl Hellmers giver et tab på 40-50 kubikmeter vand hvert døgn. Men selv om man forleden havde en drone i luften, så er man lige vidt, skriver Fredericia Dagblad.
- Vi har ikke kunnet se et usædvanligt forbrug hos nogle af vores kunder, så det tyder ikke på, at det er et tab i et privat hjem. Vi har haft vores termografibil rundt i gaderne for at se, om der kunne være et tab på gadeplan, men det har ikke givet resultat. Derfor havde vi bestilt en droneoverflyvning, forklarer Carl Hellmers til dagbladet.
Dronen var Plan B for fjernvarmeselskabet – Plan A var en termografibil – så nu overvejer man i Fredericia at skride til Plan C, hvor man ifølge Carl Hellmers lukker varmesystemet af stykke for stykke for at finde årsagen.
Det vil dog tidligst blive gjort, når det er blevet varmere i vejret af hensyn til varmekunderne, der i givet fald vil miste varmen, mens der bliver lukket ned for varmeforsyningen.
Mens fjernvarmeselskabet søger efter utætheden opfordrer direktøren kunderne til, at man lige tjekker sine egne installationer.
*****
Ingeniøren.dk:
Atomkraft kræver mere end bare teknologi, advarer ekspert
Mere og mere peger i retning af, at der er ved at opstå et folkeligt flertal i Danmark, der støtter atomkraft til at løse de energimæssige udfordringer for fremtiden. Fra Finland, der dækker omkring 40 procent af det årlige el-behov med atomkraft, lyder opfordringen, at man skal sikre en stærk politisk og folkelig opbakning, inden man går i gang. Det skriver Ingeniøren.dk.
- Folk skal have en stærk følelse af, at der er en god løsning i udsigt, når I går i gang med byggeriet, lyder det således fra Jani Halinen, der er chef for forskning i atomenergi hos det statslige forskningsinstitut VTT.
Ifølge Ingeniøren.dk mener han, at Danmark, på trods af et meget anderledes elsystem, godt kan lære noget af de finske erfaringer med at bygge ny atomkraft. Og fremfor alt skal man ikke – selv om det er vigtigt – fortabe sig i diskussioner om teknologien bag atomkraft.
Det er langt vigtigere at erkende, at man med atomkraft forpligter sig i mindst 100 år. Det kræver en stor folkelig opbakning og stærke politiske garantier, mener han, mens han samtidig argumenterer for, at tidshorisonten – også i Danmark – ikke behøver at være meget lang.
Han nævner som eksempel UAE, der på 20 år er gået fra et system med 100 procent fossil elproduktion til et system, der i dag består af fire atomreaktorer, VE og gas som backup.
- Hvis Danmark skal gøre det samme, vil det kræve, at der er politisk langsigtede garantier og en stor folkelig opbakning. Det vil tage tid, men det er ikke umuligt, siger Jani Halinen til Ingeniøren.dk.
Skriv kommentar