Mette Frederiksen ville forbyde private fyr for at blive fri af russisk gas. Nu slår klimaministeren bak
LÆS I DAG:
Fjernvarmeprojekt i Stevnstrup inviterer til åbent hus og overblik.
Sønderborg Varme parat til at drøfte fælles fjernvarmenet.
Storstilet grøn omstilling i Nuuk i 2024.
Mindre vind om sommeren kan give stigende energipriser.
Beredskabet måtte igen rykke ud til gaslæk.
Politiken:
Mette Frederiksen ville forbyde private fyr for at blive fri af russisk gas. Nu slår klimaministeren bak
Selv om statsminister Mette Frederiksen for tre år siden slog fast, at husstande med gasfyr skulle finde sig en ny varmekilde, slår klimaminister Lars Aagaard bak, skriver Politiken. Han mener, fremgår det af et svar til 16 borgmestre, at det klimamæssigt ikke længere er så vigtigt, om husstandsopvarmningen kommer fra fjernvarme, en varmepumpe eller grøn gas.
En række kommuner – herunder Dragør Kommune – mener, at det efterlader kommunerne på perronen. De bliver ofte mødt med spørgsmål om, hvorvidt regeringen udfaser gas eller ej – underforstået: Hvorfor skal de investere i fjernvarme eller en varmepumpe, hvis gassen fortsat flyder i rørene.
Ifølge organisationen Dansk Fjernvarme ”hælder ministeren en politisk aftale af bordet” med biogas som argument. Men biogas skal ifølge direktør Kim Mortensen ikke benyttes til private gasfyr.
- Hvis vi bevarer et højt gasforbrug i Danmark, er Europa stadig afhængig af gas fra Rusland. Biogas dirigeres til industri og fjernvarmeproduktionen, hvor den udnyttes effektivt. I private boliger er fjernvarme eller varmepumpe mere grønt, siger han.
Energiprofessor Brian Vad Mathiesen fra Aalborg Universitet fastslår, at det bliver ”en entydig CO2-gevinst for EU”, hvis vi afskaffer gasfyrene og dermed kan sende biogas til Tyskland, ”som ikke så hurtigt kan komme af med fossile brændsler”.
Han mener, at regeringen forsinker den grønne omstilling, fordi det er svært at skaffe tilslutning til fjernvarmen.
- Der er behov for det modsatte signal og at holde fast i målet om at udfase gasfyr af hensyn til Danmark og til Europas forsyningssikkerhed, skriver professoren i en mail til Politiken.
*****
Horsens Folkeblad:
Fjernvarmeprojekt i Stevnstrup inviterer til åbent hus og overblik
Den 25. februar er der pause med gravearbejdet i Stevnstrup, fordi Verdo inviterer de lokale på åbent hus for at præsentere det, der senere hen skal blive til fjernvarme i byen. Det skriver Horsens Folkeblad, der også fortæller, at arrangementet står på fra kl. 15 til kl. 17.
Arbejdet, der har været i gang i Stevnstrup det seneste stykke tid, er i øjeblikket aktivt i vestdelen af Stevnstrup. Her er det Lathyrusvej og Hyacintvej, der skal graves op, så fjernvarmen kan etableres. Verdo skriver på sin hjemmeside, at der i det område gerne skulle være varmt vand i rørene inden marts.
I begyndelsen af februar nåede turen til Bøgebakkens højeste husnumre, der vil - hvis det følger planen - være afsluttet omkring starten af juni måned. Inden den vej når at stå helt færdig, går turen til Skovparken og Hvidhøj.
I det nordøstlige Stevnstrup lurer det kommende stykke arbejde også lige om hjørnet. Der er entreprenøren, DanJord, der er blevet udvalgt som de bedste i udbuddet, skriver Verdo, der også tilføjer, at den nye entreprenør mener, at de kan være færdig før tid. Det er dog ikke uddybet, hvor kortere tid, arbejdet kan udføres på.
*****
Sønderborg Nyt:
Sønderborg Varme parat til at drøfte fælles fjernvarmenet
Det ser ud til, at der åbnes op for, at en sammenlægning af de to varmeselskaber i Sønderborg kan komme på tale. Senest har direktøren for Sønderborg Varme givet udryk for, at man er klar til at undersøge muligheden. Det skriver Sønderborg Nyt.
- Set i lyset af, at fjernvarmeselskaberne arbejder tæt sammen om at etablere et integreret energisystem i Sønderborg Kommune, hvor hele fjernvarmesystemet er koblet sammen, så er det en logisk tanke, skriver Erik Wolff, direktør for Sønderborg Varme, i en skriftlig kommentar til Sønderborg Nyt.
Han understreger dog, at initiativet skal komme fra byrådet i Sønderborg Kommune, da der vil være udfordringer omkring en eventuel sammenslutning af de to organisationer. For mens Sønderborg Varme er forbrugerejet, så er SONFOR – det andet varmeselskab – ejet af Sønderborg Kommune.
Det betyder, at en eventuel fusion kræver både politisk og juridisk afklaring, inden det vil kunne lade sig gøre, fremgår det af Sønderborg Nyt.
*****
Sermitsiaq.ag:
Storstilet grøn omstilling i Nuuk i 2024
2024 har budt på store fremskridt med at skifte fra olie til opvarmning til elektrokedler i Nuuk. Det lokale forsyningssselskab, Nukissiorfiit, har installeret i alt 16 elektrokedler, og foreløbig er 15 sat i drift, fremgår det af Sermitsiaq.ag.
Det fremgår, at elektrokedlerne vil spare Nukissiorfiit for 552.904 liter olie hvert år.
Elektrokedlerne får strøm fra vandkraftværket i Utoqqarmiut Kangerluarsunnguat og vil på den måde sikre varmeforsyning i stedet for at bruge olie.
Med installeringen af elektrokedlerne er Nukissiorfiit i gang med forberedelserne til den kommende udvidelse af vandkraftværket i Utoqqarmiut Kangerluarsunnguat. Når en udvidelse gennemføres vil der være overskud af vandkraftsenergier, som kan bruges til at forsyne Nuuk med grøn energi.
- Dermed er installationen af de 16 elektrokedler med til at bane vej for en endnu grønnere forsyning i fremtiden. Det drejer sig bl.a. om installering af elektrokedler på Hotel Søma, Iserit og INI ejendomme og i kirkerne, lyder det i en pressemeddelelse fra Nukissiorfiit.
*****
Mindre vind om sommeren kan give stigende energipriser
Det ser ud til, at højere temperaturer – som følge af klimaforandringer - på kloden bliver fulgt at lavere vindhastigheder. Det er konklusionen i en ny videnskabelig undersøgelse, som EnergiWatch henviser til i en artikel.
EnergiWatch skriver således – med Bloomberg som kilde – vindhastighederne i perioden 2021-2050 forventes i løbet af sommeren i Europa - men også i Nordamerika - at blive nedbragt med knap fem pct., viser undersøgelsen.
Udviklingen skyldes, at klimaforandringer dels opvarmer jordens overflade, men også det nederste lag i atmosfæren kaldet troposfæren. Forskere mener, at det vil øge prisen på energi frembragt af vindmøller.
*****
Fyens.dk:
Beredskabet måtte igen rykke ud til gaslæk
Mandag morgen måtte beredskabet for fjerde gang på seks uger haste til Årslev for at sikre et gasrør, der var blevet gravet over i forbindelse med nedgravning af fjernvarmerør. Det skriver Fyens.dk.
Denne gang var det en gasledning på Fyrrevænget, der gik hul på, og to brandbiler og en indsatsleder måtte derfor tage turen til den midtfynske by for at stå standby, indtil hullet i gasledningen blev lukket af.
Ledningen blev gravet over i en indkørsel, og en beboer måtte derfor af sikkerhedshensyn forlade sit hjem, indtil der var styr på gassen. Det oplyser indsatsleder Claus Nørsøller.
Skriv kommentar