Gå til hovedindhold
Webinar
Jura
Projekter & Planlægning
Køb optagelse

Webinar om garantiprovisioner

Ny udtalelse fra Energistyrelsen slår fast, at garantiprovisioner kun må dække kommunens risiko uden fortjeneste. Dansk Fjernvarme peger på, hvordan kommunens risiko kan opgøres. Hør mere om det på webinaret.

foto af mønter fra en pung

Webinaret blev afholdt den 18. marts 2024. Du kan købe adgang til optagelsen i en begrænset periode. Prisen er 550 kr. ekskl. moms for medlemmer af Dansk Fjernvarme og Grøn Energi. For ikke-medlemmer er prisen 735 kr. ekskl. moms. Send en mail til tilmelding@danskfjernvarme.dk.

Kommunerne skal opkræve provision ved garantistillelse for lån til fjernvarmeprojekter. Provisionen må efter reglerne i varmeforsyningsloven alene dække kommunens faktiske og konkrete risiko, og kommunen må ikke tjene på garantistillelsen. Det er hovedbudskabet i ny vejledende udtalelse fra Energistyrelsen.

Energistyrelsen giver ikke nogen vejledning i, hvordan en kommune kan opgøre den faktiske risiko ved at stille en konkret garanti for lån til et fjernvarmeprojekt. Dansk Fjernvarme har derfor i et nyt papir peget på, hvordan det kan opgøres.

Kort fortalt omhandler kommunens vurdering af risikoen ved at stille garanti i realiteten, om selskabet kan forventes at tilbagebetale lånet, da en garanti jo kun bliver kaldt, når det ikke er tilfældet. Det afgørende i denne vurdering vil efter Dansk Fjernvarmes opfattelse være, om projektet kan føre til betydelig kundeafgang, hvor udtrædende kunderne ikke betaler deres andel af selskabets gæld, og/eller om der er betydelige risici ved projektet, selskabet eller andet.

Efter Dansk Fjernvarmes opfattelse bør kommunerne fastsætte garantiprovisionerne efter reglerne i varmeforsyningsloven, hvor provisionen alene skal svare til kommunens konkrete og faktiske risiko, og altså ikke efter EU’s statsstøtteregler. Vi skal væk fra den overforsigtige danske måde at anvende statsstøttereglerne på, som i mange år har sendt unødvendige millionregninger til fjernvarmeforbrugerne.

På webinaret kan du bl.a. høre:

  • at kommunen skal vurdere, hvilket regelsæt provision skal fastsættes efter
  • at provisionen efter Dansk Fjernvarmes opfattelse skal fastsættes efter reglerne i varmeforsyningsloven
  • at kommunen skal vurdere den konkrete og faktiske risiko ved at stille garanti for hvert enkelt lån til fjernvarmprojekter.

Det kan du læse mere om her: Energistyrelsen: Provision må kun dække risiko, hvor du også kan se link til Energistyrelsens vejledende udtalelse og Dansk Fjernvarmes nye papir om opgørelse af risiko.

Er webinaret noget for dig?

Webinaret henvender sig til fjernvarmeselskaber, kommuner og rådgivere, som er interesserede i reglerne om garantiprovisioner og opgørelsen af kommuners faktiske risiko ved garantistillelse.

Alle deltagere vil få adgang til en optagelse af webinaret og de viste slides i en måned efter afholdelsen. Så selvom du ikke har mulighed for at deltage i selve webinaret, kan du via din tilmelding se optagelsen på et andet tidspunkt.

Du vil senest én hverdag inden webinarets afholdelse modtage en mail med linket til webinaret samt yderligere vejledning.

Vi glæder os til at modtage din tilmelding senest 3 hverdage før webinaret.

Du deltager i webinaret via din computer eller tablet/smartphone. Som udgangspunkt skal du ikke bruge webcam, men det er en fordel at bruge høretelefoner. Hvis lyden/billedet er meget ustabil, kan det være en fordel at tilslutte din PC til en kabelforbindelse i stedet for wifi. Du har mulighed for at stille spørgsmål direkte til underviseren via en chat.

Praktisk information og betingelser

Vil du vide mere om persondata, afbudsvilkår og andre betingelser, så læs videre her:

Praktisk information og betingelser

Samme sted finder du kontaktoplysninger, hvis du har spørgsmål eller kommentarer vedrørende vores kurser og arrangementer, eller hvis du har brug for hjælp til tilmelding eller afbud.