Gå til hovedindhold
Klima- & Miljøforhold

Dobbeltregulering af CO2

Flere fjernvarmeværker er omfattet af EU's kvotehandelssystem samtidig med, at de er pålagt en national CO2-afgift. De er dermed underlagt en dobbeltregulering af CO2, som har konsekvenser for varmeprisen. 

29. jun. 2018
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Grøn Energi har undersøgt konsekvenserne af, at flere fjernvarmeværker betaler to gange for CO2-udledning. I 2016 var 246 fjernvarmeværker, svarende til 123 fjernvarmeselskaber, underlagt dobbeltregulering af CO2-udledningen.

    Det betyder, at fjernvarmeværkerne både er underlagt EU's kvotehandelssystem og, at de er pålagt en national CO2-afgift. En afskaffelse af CO2-afgiften vil for disse selskaber i gennemsnit reducere varmeprisen med ca. 560 kr./år per husstand. Dobbeltreguleringen omfatter ca. 1,25 mio. standard huse og den totale ekstra regning fra CO2-afgiften var i 2016 ca. 700 mio. kr. inklusiv moms. 

    Fjernvarmeværkerne underlagt dobbeltregulering betalte 560 mio. kr. i CO2-afgift i 2016, hvilket altså tabes i statsprovenuet, såfremt dobbeltreguleringen afskaffes. Af dette udgør statsprovenuet fra fjernvarmeværkerne som modtager grundbeløbet ca. 145 mio. kr. Selv samme fjernvarmeselskaber som modtager grundbeløbet har gennemsnitligt en ekstra udgift på 330 kr./år per husstand på grund af dobbeltreguleringen. 

    Dobbeltregulering af CO2

    Se også