Vi vil suge millioner af ton CO2 ud af luften
Der er store perspektiver i den politiske aftale, der lægger de overordnede rammer for næste etape af CCS, skriver direktør Kim Mortensen i denne klumme.
Forestil dig et kraftvarmeværk eller et stort forbrændingsanlæg med en kæmpe støvsuger på skorstenen. Røgen fra værkerne renses for CO2, som opsamles, komprimeres og pumpes ned i kæmpemæssige lagre under jorden - for eksempel i Nordsøen - eller omsættes til nye brændstoffer, der kan holde fly på vingerne og skibe i vandet. CO2’en stiger ikke op i atmosfæren, hvilket er til gavn for klimaet. Samtidig skaber det reelle reduktioner i transportsektoren, hvor de kan være vanskelige at finde.
Det lyder måske som en skør fremtidsidé, men det er det ikke.
Med den nylige politiske aftale for næste etape af CCS (CO2-fangst og lagring) har vi endelig fået sat de overordnede rammer for det, der potentielt kan blive et nyt grønt, dansk eksporteventyr. Det er visionært, modigt og ikke mindst klimavenligt. Hos Dansk Fjernvarme står vores medlemmer parat i startblokken til at komme i gang. Fra både biomasse- og affaldsenergianlæg kan vi opsamle CO2 og bidrage til at gøre klimaet lidt mere grønt og bæredygtigt.
Vi havde meget gerne set, at man politisk havde været endnu mere modig og sat et klart mål for denne teknologi. Det havde givet værkerne mere sikre og klare rammer for de massive investeringer, som skal til det kommende årti for at indfri potentialet. Vores analyser viser, at Dansk Fjernvarmes medlemmer kan levere mere end fem millioner ton CO2 i 2030 - cirka halvdelen af det, man politisk mangler at adressere for at nå 70 procent-målet.
Et egentligt CCS-mål for 2030 var der desværre ikke flertal for at fastsætte. Vi er dog glade for, at både tænketanken Concito og ikke mindst Klimarådet bakker os op i, at tempoet for udviklingen af teknologien, og en klar ramme, der styrker hele værdikæden med fangst, transport og lagring, skal op i gear.
Potentialet, ikke mindst for erhvervslivet, er enormt. Vi kan, under de rette omstændigheder faktisk skabe negative udledninger, så vi bidrager positivt til klimaregnskabet.
Hos Dansk Fjernvarme har vi en klar mission om, at vi skal levere 100 procent CO2-neutral varme til de mere end 3,7 millioner danskere, som er afhængige af os. Her kan CO2-fangst levere et markant bidrag. Vi mener, det er realistisk - nu skal vi bare se at komme i gang, og det kræver hurtig handling for fremtidige generationers og klimaets skyld.
(Indlægget er oprindeligt bragt i Avisen Danmark den 17. december 2021)
Skriv kommentar