Gå til hovedindhold
Energipriser
Elmarked & Eltariffer

Fjernvarme er den billigste løsning for - de fleste

Fjernvarmeselskaberne holder generelt prisen i ro. Det skyldes, at de fleste selskaber har adgang til fleksible og forskellige varmekilder. Derfor må fjernvarmen ikke blive bundet til én kilde, skriver direktør Kim Mortensen, Dansk Fjernvarme, i et debatindlæg. 

10. jan. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Danskerne, medier og politikere har henover jul og nytår, været optaget af de voldsomt stigende energipriser. Og dette med god grund.

    Energipriserne er steget voldsomt, særligt for el- og gaskunder. Det er det i Danmark og det er det i hele Europa. Den gode nyhed er, at vi i Danmark har et robust fjernvarmesystem, der langt de fleste steder beskytter mod store stigninger i varmeprisen.

    Flere end 800.000 boliger får højere priser

    I Danmark er 1,8 millioner husstande tilsluttet den grønne fjernvarme og for ca. 1,6 millioner af disse vil prisen på at få opvarmet sit hus, være enten uændret eller endda faldende. Men for omkring 200.000 fjernvarmekunder, er prisen på varme steget og nogle enkelte steder desværre også meget voldsomt. For de berørte familier er det selvfølgelig en ringe trøst, at der er 1,6 millioner fjernvarmekunder, som ikke får stigende varmepriser.

    Men det sætter tingene i perspektiv. Mens det er knap 10 procent af fjernvarmekunderne, der oplever stigende priser, så er det tæt ved 90 procent af dem, der har en individuel opvarmningskilde, såsom en lille varmepumpe, elradiator eller sit eget naturgasfyr der vil opleve markant højere priser på opvarmning. Det er flere end 800.000 boliger.

    Derfor er det bedste råd til de mange med individuelle opvarmningsformer, at undersøge muligheden for at blive koblet på det lokale fjernvarmenet.

    Løsningen er fleksibilitet

    De områder med uændrede eller faldende priser på fjernvarme har det til fælles at de har adgang til fleksible og forskellige varmekilder fra bl.a. solvarme, overskudsvarme fra industri og affaldsanlæg, bæredygtig biomasse og store eldrevne varmepumper.

    De steder, hvor der er udmeldt stigende fjernvarmepriser, bruger enten meget af den dyre el eller har været tvangsbundet til at bruge naturgas.

    Lavere elafgift er ikke løsningen

    Den nuværende situation, skal vi bruge til at få investeret i mere grøn omstilling og sikre os en grøn og fleksibel energiforsyning. Det gøres ikke ved at give flere lettelser på elafgiften. Dette vil blot forhindre og forsinke den grønne omstilling.

    Hvis vi skal i mål med den grønne omstilling, og gøre det økonomisk fornuftig for den enkelte husstand, så er svaret at styrke vores kollektive energisystem og udnytte energikilderne effektivt. Fjernvarme, der allerede er baseret på 72 procent vedvarende energi, er både på kort og lang sigt det gode valg.

    (Indlægget blev oprindeligt bragt i AvisenDanmark, 8. januar 2022)

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...