Gå til hovedindhold
Sektorintegration
Digitalisering

Stor ambition om mere energieffektivitet i fjernvarmebranchen

Danmark er langt foran størstedelen af resten af Europa, når det kommer til at udnytte energi effektivt. Men alligevel er der meget at hente kigge endnu skarpere på energieffektivisering for forsyningssikkerheden og samfundsøkonomien, skriver analysechef i Dansk Fjernvarme, Jesper Koch.

8. dec. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Danmark vil komme langt ved at positionere sig som foregangsland for energieffektivisering og sektorintegration, ligesom vi gør det med den grønne omstilling. Der er både energi at spare, men også stor mulighed for at vise udenfor landegrænserne, hvordan samspil mellem sektorer kan være med til at sikre en effektiv energiforsyning og samtidig bidrage til andre sektorers konkurrenceevne. Det hele handler om at spille de forskellige sektorer (erhverv, landbrug, boliger, energisektorer mv.) bedre ved at samarbejde.

    Fjernvarmens indsats for en mere effektiv udnyttelse af energikilder sker allerede i dag, gennem optimering af forbrug i bygninger og fjernvarmesystemer. Der arbejdes på, at forskellige energisektorer kobles sammen så el, varme, transport og produktion af VE-brændsler kommer til at hænge langt mere sammen fremover.

    I arbejdet med energieffektivisering, spiller fjernvarmen en stor rolle, da den kan binde det fremtidige energisystem sammen på en effektiv måde, både ved at udnytte de fluktuerende VE-kilder som vind og sol, samt aftage overskudsvarme fra industri, datacentre og fremstilling af brændsler (Power-to-X).

    Derudover foregår der i de fleste af landets cirka 370 fjernvarmeværker en række forskellige indsatser for at spare på energiforbruget. Det er typisk oplysning om bedre isolering af boliger, motivering til bedre afkøling af fjernvarmevandet gennem motivationstariffer, som øger energieffektiviteten i fjernvarmeforsyningen og sparer penge for alle fjernvarmeforbrugere og endelig tilbud om driftstilsyn af hjemmenes fjernvarmeunits.

    Over 2/3 af Dansk Fjernvarmes medlemmer er i gang med at digitalisere deres drift for at effektivisere gennem de digitale data.

    Et nyere middel til at opnå energibesparelse i boliger og større energieffektivitet i fjernvarmen er via et udstrakt brug af de data, som fjernvarmeselskaberne opsamler og udnytter i deres bestræbelse på at få den mest effektive fjernvarmedrift. Over 2/3 af Dansk Fjernvarmes medlemmer er i gang med at digitalisere deres drift for at effektivisere gennem de digitale data.

    Datadreven drift af fjernvarmen kan udbredes langt mere. Som nævnt foregår det allerede, men der er behov for en acceleration af indsatsen. Beregninger viser, at der kan spares op imod 1 mia. kr. årligt gennem den effektivitetsforbedring, datadreven drift kan give.

    Lavere fremløbs- og returtemperatur har stor gevinst

    Den primære indsats for at energieffektivisere og dermed spare brændsler og elektricitet til at producere og levere fjernvarme til landets knap 1,85 mio. fjernvarmeboliger foregår direkte i fjernvarmeselskabernes produktionsanlæg og rør.

    Det sker blandt andet ved fjernvarmeselskabernes arbejde for at sænke fremløbs- og returtemperaturen i fjernvarmenettet. Lavere retur- og fremløbstemperatur betyder mindre varmetab og sparet brændsler.

    Det betyder også at fjernvarmeselskaberne bedre kan udnytte de nye VE-kilder/anlæg som varmepumper, overskudsvarme og geotermi. For eksempel øges effektiviteten af en kollektiv varmepumpe, når temperaturen sættes ned, fordi selskabet sparer el-forbrug til varmepumpen.

    Fjernvarmen vil også kunne anvende mere overskudsvarme mere effektivt når temperaturen sættes ned. Tilsvarende gælder for geotermisk energiudnyttelse. Endelig vil de kraftvarmeværker, der er i fjernvarmen også kunne levere både el og varme med et lavere brændselsforbrug, når temperaturen sænkes.

    I virkeligheden er det oftest boligernes egne varmesystemer (radiatorsystemer mv.), der begrænser, hvor langt ned temperaturen kan skrues ned. Derfor vil det have en stor påvirkning, hvis der lægges en indsats i, at flere boliger får etableret bedre opvarmningssystemer, som for eksempel gulvvarme, der kan fremme lavere temperaturer og større energieffektivitet.

    Der er som sagt et stort potentiale at hente ved at kigge på energieffektivisering. Når der er kommet en ny regering og det nye folketing har samlet sig, ser vi frem til at indgå i et stærkt samarbejde for at høste de utallige værdier, der ligger klar gennem et større brug af sektorkobling, energieffektivisering og digitalisering.

    (Indlægget er oprindeligt bragt i Energy Supply den 7. december 2022)

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...