Gå til hovedindhold
Konverteringer
Dansk Fjernvarme
Rammevilkår & Regulering

Sæt fart på den grønne omstilling, og fyld fjernvarmepuljen op igen

Fjernvarmepuljen er helt afgørende for, at momentum på gasudfasning bliver fastholdt. Derfor skal politikerne få fyldt puljen op med midler, så fjernvarmeselskaberne kan fortsætte udrulningen af fjernvarme. Det skriver politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard, i dette indlæg, der har været bragt i Børsen.

02. apr. 2024
 • Læs op

Indhold

  Vi skal have fart på den grønne omstilling - og ikke mindst tempo på konverteringerne væk fra dyr og kulsort naturgas. Det er der heldigvis bred enighed om. Så hvorfor går det ikke stærkere med at føre visionerne ud i virkeligheden?

  Torsdag 1. februar kl. 10 åbnede Fjernvarmepuljen med 150 mio. kr. Her søges der økonomisk tilskud til projekter, som udruller det energieffektive fjernvarmenet i naturgas- og oliefyrsområder.

  Udrulningsplanerne er parat, og fjernvarmeselskaberne sad klar, da puljen åbnede for ansøgninger.

  Støtten fordeles efter først-til-mølle-princippet blandt ansøgerne. Og det tog blot 7 minutter, før puljen var ansøgt ud over grænsen, og det dermed var Game over for resten af ansøgerne i det store spil om støtte til at gøre den grønne omstilling til virkelighed for tusindvis af danskere.

  Klimakampen er større og vigtigere, end kampen om at have den hurtigste internetforbindelse på ansøgningsdatoen

  I alt blev der på to dage søgt for næsten 400 mio. kr.

  Nu skal der nye politiske forhandlinger til at forsøge at finde nye midler, så vi kan komme videre med den grønne omstilling. Desværre ser vi stadig alt for ofte, at det går trægt med at omsætte politiske mål og visioner til konkret handling i tide.

  Mere end varme i stuen

  Når fjernvarmeselskaberne udvider med grøn fjernvarme til flere forbrugere, gør det en stor forskel!

  Det er i fjernvarmen, at vi kan omstille store områder, på samme tid uden at efterlade de få, måske mindre privilegerede på perronen. Samtidig har vi brug for fjernvarmen til at sikre balancen i vores samlede energisystem.

  Helt konkret forventes der at ligge flere end 120.000 potentielle naturgaskonverteringer i projektforslag for 2023 og 2024.

  Løsningen ligger lige for vores fødder

  Det er en rekord, vi ikke har set magen til tidligere. Med projekterne vil der løbende blive konverteret naturgasfyr til fjernvarme i de kommende år. Men det forudsætter, at der er de rette værktøjer til at indfri det enorme potentiale.

  Klimakampen er større og vigtigere end kampen om at have den hurtigste internetforbindelse på ansøgningsdatoen. Løsningen ligger lige for vores fødder: Lad os få fart på den grønne omstilling ved at sætte fut under fjernvarmepuljemidlerne hurtigst muligt igen.

  Andre klikkede på...