Gå til hovedindhold
Forsyningssikkerhed

Høringssvar om betaling for myndighedsbehandling hos Forsyningstilsynet

Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar til Forsyningstilsynets høring over udkast til fire bekendtgørelser om ændring af betaling for myndighedsbehandling efter lov om Forsyningstilsynet, lov om elforsyning, lov om gasforsyning og lov om varmeforsyning.

29. nov. 2022
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Hovedproblemstilling

    Forsyningstilsynet lægger med høringen op til en markant reduktion af fjernvarmeselskabernes gebyrbetalinger til tilsynet i 2023. Begrundelsen herfor er, at der endnu ikke er taget konkret stilling til, hvorledes Forsyningstilsynet skal løse nye opgaver på varmeområdet (prislofter for overskudsvarme, geotermi m.v.) og Forsyningstilsynet opkræver derfor ikke gebyrer til løsning af disse opgaver.

    Gebyrnedsættelsen i sig selv er særdeles positiv, men det kan være vanskeligt ud fra høringsmaterialet at vurdere, om den afspejler en reduktion i ressourcebehovet, således som det må forventes, da klimaaftalen af 25. juni 2022 nu endeligt har afklaret, at der ikke skal indføres indtægtsrammer og benchmarking af fjernvarmesektoren. 

    Det er afgørende, at Forsyningstilsynet fremadrettet tilstræber en effektiv opgaveløsning, således at gebyrbetalingerne fremadrettet kan holdes på et lavt niveau.

    Konklusion

    Dansk Fjernvarme hilser gebyrnedsættelsen velkommen. Det er positivt, at tidligere gebyrstigninger nu ser ud til at blive rullet tilbage. Det er endvidere Dansk Fjernvarmes klare forventning, at tilsynets ressourcebehov tilsvarende kan nedjusteres på varmeområdet, da der nu med klimaftalen af 25. juni 2022 er kommet endelig afklaring om, at der ikke skal indføres indtægtsrammer og benchmarking.

    Det er fortsat Dansk Fjernvarmes opfattelse, at gebyret på varmeområdet efter lov om Forsyningstilsynet til finansiering af tilsynets overvågnings- og analyseopgaver, arbejdsplan og kontaktudvalg skal sættes ned. Som minimum bør stigningen fra 2021 rulles tilbage.

    Dansk Fjernvarme skal opfordre til, at Forsyningstilsynet fremadrettet har som målsætning at begrænse unødigt bureaukrati til gavn for både forbrugerne, forsyningsselskaberne og tilsynet selv. En effektivt opgavevaretagelse skal således afspejles i gebyrsatserne fremadrettet.  

    Endelig skal Dansk Fjernvarme igen opfordre til, at reglerne ændres, så tilsynet ikke selv skal træffe beslutninger om gebyrer.

    Du kan downloade hele høringssvaret herunder:

     

    Høringssvar om gebyrer for myndighedsbehandling

    Andre klikkede på...