Gå til hovedindhold

Høringssvar: Revision of the electricity guideline on forward capacity allocation

Dansk Fjernvarme har leveret et høringssvar om den seneste revision af elmarkedet.

01. okt. 2024
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Den seneste revision af elmarkedet, som førte til vedtagelsen af Elektricitetsforordningen (EU) 2024/1747, kræver, at Kommissionen gennemfører en konsekvensanalyse af foranstaltninger til forbedring af markedsdeltagernes evne til at afdække prisrisici i det interne forward-marked for elektricitet.

    For at identificere aktørers input til foranstaltninger, der kan hjælpe markedsdeltagerne med bedre at håndtere prisrisici, har Kommissionen udsendt en høring. Høringen er udformet som et online spørgeskema.

    Da en del af Dansk Fjernvarmes medlemmer har elproduktion og -forbrug og har et ønske om at prissikre el, har Dansk Fjernvarme afgivet høringssvar.

    Nogle medlemmer afdækker op til 50% af deres produktion et år frem, mens andre kun afdækker 10%, og mange afdækker slet ikke, selvom de gerne vil.

    Dansk Fjernvarme mener generelt, at der ofte er begrænset likviditet, hvilket gør det svært at afdække priser mere end et år frem eller for specifikke måneder, hvilket øger risikoen for markedsdeltagerne.

    Afdækningsprodukter kan være komplekse og svære at forstå, hvilket kan afskrække medlemmerne fra at bruge dem. Desuden står producenterne over for betydelige finansielle risici, hvis de afdækker deres produktionspriser og derefter oplever et uventet nedbrud. Dette understreger behovet for bedre mekanismer til at håndtere volumenrisiko.

    Danske lovgivningsmæssige hindringer gør det desuden vanskeligt at afdække elpriser for kombineret varme- og elproduktion. Dansk Fjernvarme opfordrer til at disse udfordringer løses og vurderer at dette vil bevirke, at flere af Dansk Fjernvarmes medlemmer vil afdække en større del af deres elforbrug og elproduktion.

    Høringssvaret er afgivet på engelsk. Høringssvaret kan downloades – klik her (PDF).

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...