Høringssvar om bekendtgørelse om oprindelsesgarantier
Dansk Fjernvarme har udarbejdet høringssvar til Energistyrelsen over udkast til bekendtgørelse om oprindelsesgarantier for elektricitet, gas, fjernvarme og fjernkøling (journal nr. 2024-9166).
Dansk Fjernvarme skal generelt gøre opmærksom på, at bekendtgørelsens ordlyd flere steder kunne være mere klart formuleret.
Det drejer sig eksempelvis om tilføjelsen vedr. oprindelsesgarantier for flydende og gasformige vedvarende brændstoffer, der er af ikke-biologisk oprindelse, hvor det umiddelbart kan se ud som om, denne tilføjelse kunne ske på en mere enkel måde, idet netop ”flydende og gasformige vedvarende brændstoffer, der ikke er af biologisk oprindelse, såsom brint” ser ud til at få en for fremtrædende rolle i bekendtgørelsens ordlyd i forhold til, hvad der er tiltænkt. Det kan skabe uklarhed. Fx i § 1 om bekendtgørelsens anvendelsesområde, hvor det er den eneste form for vedvarende energikilde, der nævnes specifikt.
I stedet kunne der i høringsudkastets § 1 måske mere passende stå fx noget a la ”vedvarende energikilder, herunder af både biologisk og ikke-biologisk oprindelse”.
Derudover er den foreslåede ordlyd i § 14, stk. 3 vanskeligt at forstå.
Dansk Fjernvarmes specifikke bemærkninger vedr. den foreslåede § 14, stk. 3
Det foreslås i høringsudkastet i en ny § 14, stk. 3 at indsætte et krav til gasleverandører om, at gasleverandører, der leverer gas fra et brint- eller naturgasnet skal anvende oprindelsesgarantier til at dokumentere mængden af vedvarende energi fra VE-kilder i sit energimiks overfor de endelige forbrugere. Der er tale om en implementering af dele af VEIII direktivet.
På baggrund af dialog med Energistyrelsen i høringsperioden har Dansk Fjernvarme forstået, at § 14, stk. 3 indebærer, at gasleverandører over for den endelige forbruger skal påvise andelen eller mængden af energi fra vedvarende energikilder i sit energimiks ved at anvende oprindelsesgarantier. Gasleverandøren skal derimod ikke anvende oprindelsesgarantier for den andel af gas, der ikke er deklareret som vedvarende gas.
Det fremgår desuden af høringsudkastet § 14, stk. 3, dot b), at der gælder en undtagelse vedr. støttet gas. Energistyrelsen har hertil oplyst, at da Danmark også udsteder oprindelsesgarantier til støttet biometan, er undtagelsen ikke relevant i Danmark.
Det er vores forståelse, at Energistyrelsen med den foreslåede § 14, stk. 3 i høringsudkastet åbner op for, at private gasforbrugere kan påberåbe sig forbrug af VE-gas ved køb af oprindelsesgarantier. Dansk Fjernvarme anser det nævnte forslag til implementering som værende i modstrid med den politiske hensigt i den politiske aftale af 24. juni 2022, hvoraf fremgår, at ”Det er den politiske ambition, at der ikke skal anvendes gas til rumvarme i danske husstande fra 2035”.
Dansk Fjernvarme har ifm. høringen fremlagt dette overfor Energistyrelsen, som svarer, at høringsudkastet har til formål at implementere VEIII-direktivet, og dermed ikke forholder sig til det synspunkt, vi fremlægger.
Det er Dansk Fjernvarmes opfattelse, at såfremt forbrugere med individuelt gasfyr får uhindret adgang til at anvende VE-gas, så er der en forhøjet risiko for, at udfasningen af gas til individuel opvarmning ikke vil ske i det tempo frem mod 2035, som man politisk har ønsket. Det er i forlængelse heraf vores klare opfattelse, at man politisk ikke ønsker, at det er gruppen af forbrugere med individuelt gasfyr, der skal lægge beslag på VE-gassen i nettet. Dette bekræftes også flere gange i regeringens grønne gasstrategi fra 2021, hvilket er endnu en vigtig grund til at fastsætte en slutdato for gas til individuelle gasforbrugere.
Det er derfor Dansk Fjernvarmes anbefaling, at der parallelt med indførelse af de foreslåede ændringer i høringsudkastet tages klart stilling til, hvordan det samtidig sikres, at private husstande med gasforsyning inden for områder med (i) etableret fjernvarme, (ii) godkendte projektforslag, eller (iii) potentiale for fjernvarme jf. Plandata, ikke anvender VEgas. Det skal sikres for at forhindre længerevarende dobbelt kollektiv forsyning.
Som det også fremhæves i regeringens grønne gasstrategi fra 2021, så er der gode VEalternativer for disse grupper af forbrugere, og gassen gør større gavn andre steder i det danske energisystem, fx i industrien og på de danske gasfyrede kraftvarmeværker. I forhold til sidstnævnte er det af afgørende betydning, at der findes løsninger på, hvordan kraftvarmeværkerne kan anvende biometan på vilkår, som ikke afgiftsmæssigt svarer til anvendelse af naturgas.
Fjernvarmeselskaber må pt. ikke købe oprindelsesgarantier
Når reglerne nu foreslås ændret således, at forbrugere af gas fra gasnettet kan købe oprindelsesgarantier og dermed påberåbe sig at anvende vedvarende energi i form af biometan, så skal adgangen til oprindelsesgarantier også være gældende for fjernvarmeselskaber.
Imidlertid har Forsyningstilsynet ved brev af 22. jan. 2021 gjort Klima- Energi- og Forsyningsministeren opmærksom på, at oprindelsesgarantier ikke anses for at være såkaldte ”nødvendige omkostninger”, og derfor ikke kan være en del af grundlaget for den pris, som fjernvarmeselskabet fakturerer sine forbrugere.
Dette skal naturligvis laves om, såfremt den foreslåede § 14, stk. 3 indføres som foreslået. Det kan gøres ved en justering af varmeforsyningslovens § 20, stk. 1.

Tine Skovlund
Energiafgifter
Økonomisk regulering
Grøn skattereform
Mobil: +45 21 89 99 69
E-mail: ts@danskfjernvarme.dk
Skriv kommentar