Gå til hovedindhold

Fjernvarmen nr. 5 oktober 2023: Landsmøde 2023 + mini-tema om CCUS

Magasinet Fjernvarmen varmer i oktober-udgaven op til årets landsmøde. Vi besøger også Grenaa hvor prisloftet på overskudsvarme driller og vi ser nærmere på CCUS i et mini-tema.

13. okt. 2023

Indhold

  Læs magasinet Fjernvarmen online

  Dansk Fjernvarmes landsmøde kommer i år til at sætte deltagerrekord eftersom antallet af tilmeldte har passeret den hidtidige rekord på 2.206.

  Fjernvarmesektoren er med andre ord samlet i Aalborg den sidste torsdag-fredag i oktober og den begivenhed varmer magasinet Fjernvarmen op til ved at dedikere hele tema-sektionen til netop at varme godt op til landsmødet.

   

  CCUS – hvad er status?

   

  Magasinet har dog også fundet plads til et mere fagligt tungt tema, nemlig om fangst og lagring eller udnyttelse af CO2. Over otte sider dykker områdechef for CCUS og PtX i Dansk Fjernvarme, Jannick Buhl, sammen med økonomisk konsulent Katarina Siebuhr Kristiansen ned i dette område.

  Fangst af CO2 er nemlig blevet kendt som et af de værktøjer, regeringen satser stort på for at nå de danske klimamål og fjernvarmesektoren kan i den sammenhæng spille en væsentlig rolle. Magasinet ser nærmere på den politiske aftale på området, vi ser på såkaldt negative emissioners betydning og så kommer vi helt konkret med 6 tips til, hvordan fjernvarmeselskaberne kan afklare om CCUS-området er noget for dem.

   

  Prisloft spænder ben i Grenaa

   

  Magasinet følger også op på tema-sektionen fra august-nummeret, hvor vi for første gang blotlagde de store benspænd, prisloftet på overskudsvarme kommer med i forhold til at få udnyttet varme fra eksempelvis datacentre og industri i Danmark.

  Denne gang har magasinet besøgt Grenaa, hvor fjernvarmeselskabet og De Danske Gærfabrikker ligger så tæt, at de nærmest kan se hinanden i øjnene på tværs af den vej, de ligger på hver sin side af. Alligevel betyder prisloftet nu, at planerne om at udnytte overskudsvarmen fra gærfabrikken må sættes på pause.

   

  Elektrificering af fjernvarme

   

  Tilslutningen af store varmepumper og elkedler hos fjernvarmeselskaber betyder nye og store behov for elnetkapacitet. Den udfordring sætter magasinet også fokus på.

  Udbygningen af elnettet er nemlig en forudsætning for elektrificeringen af fjernvarmen og dermed den grønne omstilling. Dansk Fjernvarme arbejder på en oversigt over tilslutningsprocesser og -muligheder, der skal gøre det lettere at have en god dialog med netvirksomhederne.

  Dette er i øvrigt et emne, der er rig mulighed for at høre mere om på TECH-scenen under Dansk Fjernvarmes landsmøde.

   

  Læs også:

  •  Fjernvarmepuljen – et effektivt værktøj til udfasning af naturgas
  •  Årets prærørstest nærmer sig – med nye tests på programmet
  • Status fra NEKST – den nationale energikrisestab
  • Status på Fit for 55: EU’s grønne pagt
  • Fjernvarmegruppe i Juelsminde modtager lokal klimapris
  • Stort behov for investeringer kalder på finansieringsstrategi
  • Varmepumper i fjernvarmeværker: Kom godt fra start
  • Dansk Fjernvarme er klar med informationsmøder om beredskab
  • Viden & netværk
  • Navne

     

  Andre klikkede på...