Gå til hovedindhold
Afgifter & Tilskud
Analyser & Udvikling

Nye analyser sætter fokus på elvarmeafgiften og elektrificering af boligopvarmning

Når danske boliger i fremtiden skal opvarmes, er det ikke underordnet, hvordan el indgår. Hastighed, pris og kvalitet af den grønne omstilling er i spil, fremgår det af to nye analyser fra Grøn Energi.

31. mar. 2020
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk
  • Læs op

Indhold

    Hvis Danmark skal lykkes med den grønne omstilling, er det vigtigt, at elektrificeringen af opvarmningen af den danske boligmasse baseres på fjernvarme.

    Det fremgår af to helt nye analyser, som Grøn Energi netop har offentliggjort. Analyserne sammenligner elvarme som el-gulvvarme og elradiatorer, individuelle varmepumper og fjernvarme, og resultaterne bliver kædet sammen med konsekvenser for den grønne omstilling.

    - Det er afgørende for den grønne omstilling, hvilken form for boligopvarmning vi vælger i forbindelse med elektrificeringen. Samtidig skal man ikke alene fokusere på at bruge mere el fra vedvarende energikilder, men på hvordan vi bruger den, siger Hanne Kortegaard Støchkel, konsulent i Grøn Energi, om resultaterne i de nye analyser.

    Elvarmeafgiften

    Den ene analyse ser på konsekvenser ved yderligere nedsættelse af elvarmeafgiften, og på hvad det betyder for den årlige varmepris for forskellige typer af husstande. Her er en af konklusionerne, at en sænkelse af elvarmeafgiften gør, at elvarme vinder frem på bekostning af de ellers mere energieffektive små elvarmepumper.

    Konsekvenser ved yderligere nedsættelse af elvarmeafgiften

    Analysen beskriver effekten for forskellige former for elektrificeret boligopvarmning og afledte effekter for den grønne omstilling. 

    Optimal elektrificering af boligopvarmning

    Boligopvarmning skal i højere grad baseres på el, og det betyder noget om elektrificeringen kommer til at ske via individuelle løsninger eller fjernvarme.

    I det hele taget bliver boligopvarmningen mindre og mindre intelligent og fleksibel, jo mere afgiften sænkes. En sænkelse af elvarmeafgiften rammer skævt og fremmer individuelle løsninger på bekostning af fjernvarme. Alt dette har flere negative konsekvenser for den grønne omstilling.

    "Jo mindre prisforskel der er mellem fjernvarme og individuel opvarmning, jo større er risikoen ved at etablere fjernvarme. Selvom fjernvarme ville være den billigste løsning for forbrugeren og den bedste løsning for den grønne omstilling, er der en risiko for, at nye forbrugere ikke tilbydes fjernvarme, ” fremgår det af analyserne, der ifølge Grøn Energi gør problemstillingen relevant for fjernvarme i både nyudstykninger og områder forsynet fra naturgasnettet.

    Elforbruget

    Den anden analyse beskriver elforbruget for et hus alt efter, om det er opvarmet med elvarme, individuelle varmepumper eller delvist elektrificeret fjernvarme. Der er stor forskel på, hvor meget husets elforbrug belaster elsystemet, og specielt det høje og ufleksible vinterforbrug fra de individuelle løsninger er en udfordring.

    "Hvis individuel opvarmning i boligerne erstatter store elvarmepumper i fjernvarmen, vil det medføre et højt og ufleksibelt elforbrug om vinteren. Det vil også gøre den grønne omstilling dyrere, fordi det øger behovet for flere energilagre og ny grøn elproduktion, f.eks. flere vindmølleparker, ligesom som det vil øge behovet for udbygning af elnettet, " står der bl.a. i analyserne fra Grøn Energi.

    En sammenligning mellem elproduktion fra vindmøller og solceller og el-baseret boligopvarmning viser, at fjernvarme har en bedre sæsonvariation og sektorintegration. Det har betydning for behovet for udbygning af elnet, energilagre og ny elproduktion som fx havvindmølleparker.

    Se også