Gå til hovedindhold
Analyser & Udvikling

De andre sektorer bliver gjort bedre af fjernvarmen

Fjernvarmeselskaberne kan levere integrationen mellem energi, erhverv og boliger for at styrke den grønne omstilling. Dermed er det fjernvarmen, der gør alle de andre bedre, fastslår analysechef i Dansk Fjernvarme, Jesper Koch.

12. nov. 2021
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Anders Balle Jørgensen, abj@danskfjernvarme.dk
 • Læs op

Indhold

  Danmark har et ambitiøst 70-procent klimamål, men det er indenfor rækkevidde at nå det, hvis der sker en integration mellem en række sektorer, der står for de største udledninger af drivhusgasser.  Det drejer sig om sektorerne el, fjernvarme, gas, industri, affald, landbrug og boliger.

  Integrationen – eller samarbejdet – mellem sektorerne skal fungere, hvis det skal lykkes at omdanne Danmark til et grønt samfund. Det giver fjernvarmen en mulighed for at stå helt centralt, fordi netop fjernvarmen har den unikke egenskab, at den gør alle de andre bedre. Sådan lyder vurderingen fra analysechef Jesper Koch, Dansk Fjernvarme.

  Overskudsvarmen samles op

  Helt konkret har fjernvarmen nemlig den egenskab, at den kan udnytte overskudsvarmen fra de forskellige sektorer og omsætte den til opvarmning af erhverv, boliger og bygninger. Og netop det faktum, at fjernvarmen kan udnytte – og ofte også lagre – overskudsvarmen fra andre processer, styrker både økonomien og effektiviteten i mange af de tiltag, der skal til for at gøre eksempelvis landbrug grønt i fremtiden.

  - I alle energiomdannende processer sker der en varmeproduktion, der normalt bliver til spildvarme. Men i Danmark har vi et veludviklet fjernvarmesystem, og det betyder, at vi kan omsætte den overskydende varme fra forskellige industriprocesser til varme i en masse boliger og bygninger, forklarer Jesper Koch.

   

  Se også