Gå til hovedindhold
Analyser

Brownout kan være en trussel for kraftvarmeanlæg

Energinet kan erklære force majeure ved brownout, så alle balanceansvarlige aktørers ubalancer kan afregnes til spotpris.

14. dec. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Temperaturen i Europa begynder for alvor at dykke, og det betyder, at energiforbruget stiger - og det samme gør priserne.

    Den seneste vurdering fra meteorologerne er, at der kan komme en periode med meget lave temperaturer i Europa, da der er et stort højtryk over den nordlige del af Atlanterhavet, som får arktisk kulde til at strømme mod Europa.

    Det kommer til at påvirke energisituationen i Europa. Særligt Frankrig, Finland og Sverige er berørt af, at kernekraftværker i landene ikke er på fuld kapacitet, da en del fortsat er ude til revision. Alle tre lande har derfor varslet risiko for brownout.

    Elforsyningssituationen i Danmark

    Danmark er et af de lande i verden, der har den mest stabile forsyning af strøm i stikkontakten. I gennemsnit oplever en borger i Danmark omkring 20 minutters strømafbrydelse om året, hvilket typisk skyldes, at et elkabel er gravet over. Derimod oplever vi i dag ikke strømafbrydelser, som skyldes, at der ikke produceres nok strøm.

    Elforsyningssituationen er fortsat stabil i Danmark, men presset på elforsyningen kan blive meget stort i den kommende vinter. Hvis vi bruger mere strøm, end der produceres, slukkes der for strømmen i afgrænsede områder i maksimalt to timer.

    Den type kontrollerede lokale afbrydelser kaldes brownouts - i modsætning til blackouts, hvor elsystemet bryder sammen og et større område går i sort.

    Risiko for ubalancer ved brownout

    Den kontrollerede afbrydelse sker ved at netselskaberne afbryder forbrugerne på en afgrænset linje – en såkaldt radial – og alle forbrugere på linjen vil få afbrudt strømmen. Hvis vi kommer i en brownout-situation, er det vigtigt, at alle kraftvarmeværker, der kan køre, er i drift for at afhjælpe situationen.

    Seniorkonsulent i Dansk Fjernvarme, Line Paulin Schmidt, er dog bekymret for, at brownouts kan medføre, at kraftvarmeanlæg lukker ned som konsekvens af forbrugsafbrydelserne.

    En radial med elproduktion vil som udgangspunkt ikke blive afbrudt, men hvis fjernvarmepumperne sidder på en anden radial, som afbrydes, så det ikke er muligt at få afsat varmen, kan det betyde, at kraftvarmeanlæg lukker ned.

    - Afbrydelsen sker i et så hurtigt tempo, at det ikke er muligt for netselskaberne at forholde sig til, hvilket forbrug der afkobles, siger Line Paulin Schmidt.

    Foruden en forværring af situationen kan det desuden medføre, at fjernvarmeværkerne står med nogle ubalancer.

    - Maksimumprisen for ubalancer er fra 1. november 2022 hævet til 10.000 EUR/MWh, altså knap 75.000 kr./MWh, og det er derfor potentielt en meget stor omkostning, som fjernvarmeværkerne kan stå med, siger Line Paulin Schmidt.

    Force majeure

    Da der er stor risiko for, at ubalanceomkostningerne er høje i en brownout-situation, har Dansk Fjernvarme forespurgt Energinet, om fjernvarmeværkerne gennem deres balanceansvarlige skal afholde ubalanceomkostningen i en sådan situation.

    Til det svarer Energinet helt generelt, at hvis de vurderer, at forsyningssikkerheden er truet - hvilket de umiddelbart vurderer, at den vil være, hvis vi befinder os i en brown-out situation - så kan de erklære force majeure.

    I sådanne situationer afregnes alle balanceansvarlige aktørers ubalancer til spotpris. Vilkåret fremgår i øvrigt af markedsforskrift C2, §14. Maksimumprisen for spot er 4.000 EUR/MWh, så den økonomiske risiko reduceres betydelig, såfremt Energinet vil erklære force majeure, om end den stadig er mærkbar.

     

    Andre klikkede på...