Gå til hovedindhold
Biomasse

Den lokale biomasse er en stabil løsning i Græsted

Det nordsjællandske fjernvarmeværk, Græsted Fjernvarme, bruger udelukkende lokal flis til at producere fjernvarme, og har ikke planer om at droppe flisen foreløbigt. Den lokale biomasse er for dem nemlig den bedste måde at levere driftssikker og billig fjernvarme til forbrugerne på.

27. mar. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Driftssikkert, økonomisk og stabilt. Det er de tillægsord, Græsted Fjernvarme forbinder med biomasse.

    Varmeværket har siden 1995 været flisfyret og i dag er stort set hele produktionen stadig baseret på lokal biomasse fra Sjælland.

    Den lokale biomasse er en stabil løsning i produktionen af varme til de godt og vel 800 forbrugere, forklarer driftsleder Henrik Petersen. Varmeværket ved, hvad den koster, og har igennem mange år haft et godt samarbejde med deres faste flisleverandører. 

    - For os er fordelen i at fyre med flis egentlig bare, at vi har gjort det i mange år. Vi kender prisen for flisen, så økonomisk set giver det ikke så meget mening at bruge andre produktionsformer. Vi har heller ikke pladsen til det, så vi ville først skulle ud og købe jord, siger han og tilføjer:

    - Det gode ved, at vores biomasse er lokalt produceret er, at det har en kortere transportvej. Vi taler jo ikke om flis, der bliver sejlet til landet.

    Man kan ikke se bort fra biomassen

    Fjernvarmeværkets vigtigste formål er jo som bekendt at levere den billigst mulige varme til deres forbrugere. Derfor mener driftslederen ikke, at man bare kan vælge at se bort fra biomassen, når nu det er den billigste produktionsform.

    - Det vigtigste er, at vi kan holde prisen nogenlunde i ro. Og der er jo ikke de store udsving i markedet på flis, siger han.

    Netop pris- og driftssikkerheden i at bruge lokal biomasse i fjernvarmeproduktionen har måske aldrig været mere relevant end nu, hvor olie-, gas- og elpriserne er på himmelflugt. Og med krigen i Ukraine er Henrik Petersen lettet over, at flisen på hans varmeværk ikke kommer langvejs fra.

    - Lad mig sige det sådan, at jeg er glad for, at jeg ikke får brændsel fra Rusland. Så ville jeg ikke have en kinamands chance for at skaffe flis – vi er jo bare en lille spiller på det store marked. Jeg tænker, at dem, der aftager flis udefra, ikke kan undgå at løbe ind i nogle problemer nu, siger han.

    Kender prisen for et helt år ad gangen

    Økonomisk set betyder brugen af biomasse for værket, at de kender betingelserne og prisen for at producere varme for et helt år ad gangen. Man har brugt samme leverandører de sidste 10 år, og det gode partnerskab gør, at man ikke har valgt at lave et udbud, når der hvert år skal forhandles om leveringsprisen.

    - I stedet forhører jeg mig hos de andre værker omkring os om, hvad de giver, og så finder vi et fornuftigt leje ud fra det, siger Henrik Petersen.

    For den nærmeste fremtid fortsætter Græsted Varmeværk med at bruge lokal biomasse i produktionen. Sikkerheden i leveringen af flis gør nemlig, at Henrik Petersen ikke for øjeblikket ser nogle blinkende røde lamper.

    - Vi overvejer selvfølgelig også andre energikilder, men lige nu virker det rigtigt ikke at køre på el. Solvarme er jo også fantastisk smart, men det er der bare ikke om vinteren, når man har brug for det, påpeger driftslederen.

     

    FAKTA

    Kampen mod russisk gas

    I disse dage er bæredygtig biomasse – og særligt den lokale her fra landet – et af Danmarks vigtige våben mod de voldsomme prisstigninger på gas, som er kommet i kølvandet på Ruslands invasion af Ukraine.

    - Bæredygtig biomasse giver danske fjernvarmeselskaber en fleksibilitet i varmeproduktionen. Det sikrer forsyningssikkerheden og en mere stabil varmepris, siger politisk chef i Dansk Fjernvarme, Rune Moesgaard.

    Fjernvarmeselskaber, hvor biomassen er hovedkilde i varmeproduktionen, har mere eller mindre holdt varmeprisen i ro. Og hos varmeværker, som bruger en kombination af naturgas og biomasse, hjælper biomassen med at forhindre ekstreme prisstigninger.

    Rune Moesgaard anerkender, at biomassen på længere sigt skal benyttes mindre end i dag. Samtidig påpeger han dog, at den aktuelle Ukraine-krig netop viser biomassens værd som en vej ud af fossile brændsler og særligt russisk gas.

    - Der er generelt en række styrker ved brug af bæredygtig, certificeret biomasse i den grønne omstilling. Og de fordele er ekstra stærke når biomassen kommer fra lokale leverandører inden for landets grænser. Her hjælper biomassen Danmark til at være mere selvforsynende på energiområdet og det har krigen i Ukraine understreget værdien af, mener Rune Moesgaard.

    Bæredygtigheden af den biomasse, der bruges i den danske fjernvarmebranche, blev i 2016 sikret af en brancheaftale, som energisektoren lavede i mangel af andres krav. Kravene til brug af bæredygtig biomasse i energisektoren er siden blevet skærpet og ophævet til national lov af Folketinget.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...