Gå til hovedindhold
Biomasse

Fleksibelt biomasseanlæg sikrer varmeprisen i Ulbjerg

Det lokale kraftvarmeværk i Ulbjerg kan fyre med det meste. I 2016 udfasede man nemlig naturgassen og fik et helt særligt biomasseanlæg, som er i stand til at udnytte langt flere former for biobrændsel end andre anlæg. Og med en femårig leveringsaftale på halm er varmeprisen sikret i et godt stykke tid.

14. nov. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    De 191 forbrugere hos Ulbjerg Kraftvarmeværk har kunnet varme sig på lidt af hvert gennem tiden.

    Her har man nemlig fået installeret et revolutionerende biomasseanlæg i 2016, som kan fyre med en lang række biobrændsler, der ellers ikke normalt udnyttes til fjernvarme.

    I disse dage nøjes Ulbjerg Kraftvarmeværk dog med noget så kedeligt som halm.

    Det er til gengæld med god grund. På trods af energikrisen er det nemlig lykkedes at holde varmeprisen nede på 14.000 kroner for et standardhus. Og der bliver den, understreger varmemester Jens Peter Christensen:

    - Vi lavede en femårig leveringsaftale med vores halmleverandør sidste forår, så vi har sikret vores halmlevering et godt stykke frem i tiden, fortæller han.

    De godt og vel 2.200 halmballer, som Ulbjerg Kraftvarmeværk bruger årligt, får man derfor til en langt lavere pris, end hvis man skulle indgå en leveringsaftale i dag.

    Fleksibelt brændselsvalg

    Havde man ikke haft leveringsaftalen på halm, kunne man til gengæld have undersøgt markedet for andre former for biomasse. Hele ideen med biomasseanlægget er nemlig, at man er så fleksibel i sit valg af brændsel som muligt.

    Helt konkret kan det lade sig gøre, fordi maskinfabrikken REKA har designet anlægget med en rist, der kan håndtere forskellige slags biomasse.

    -  REKA har eksperimenteret med anlægget igennem flere år og har fundet en rigtig god løsning, som de tilbød os. Vi var nede og se et af deres anlæg ved Frijsenborg gods i Hammel, og så var vi egentlig med på ideen, fortæller Jens Peter Christensen og fortsætter:

    - Vi har før i tiden været afhængige af gas som vores eneste fyringsmulighed, men med det nye værk kan vi fyre med al biobrændsel. Enten kan vi køre med ren halm, et miks af halm og andre biobrændsler, eller flis. Vi kæmper hver dag for at finde den mindst besparelse på vores varmepris, så selvom vi lige nu har en fast aftale på det, vi fyrer med, er vi åbne for alle muligheder.

     

    Vi har før i tiden været afhængige af gas som vores eneste fyringsmulighed, men med det nye værk kan vi fyre med al biobrændsel. Enten kan vi køre med ren halm, et miks af halm og andre biobrændsler, eller flis. Vi kæmper hver dag for at finde den mindst besparelse på vores varmepris, så selvom vi lige nu har en fast aftale på det, vi fyrer med, er vi åbne for alle muligheder.

    Jens Peter Christensen, Varmemester hos Ulbjerg Kraftvarmeværk.

    Villige til at afprøve nye former for biomasse

    Og muligheder får de da også på Ulbjerg Kraftvarmeværk. REKA har nemlig etableret lignende biomasseanlæg hos en række industrivirksomheder rundt i landet. Og det kaster indimellem nogle lidt pudsige forespørgsler på at afprøve nye biomassetyper af sig.

    - Hver gang de har en forespørgsel på et nyt materiale, kontakter de os. Vi er klar til at brænde det meste af, siger Jens Peter Christensen.

    Varmemesteren ser gode muligheder for, at alternativ biomasse kan blive endnu mere populært i fremtiden. I det hele taget oplever han, at der er kommet mere fokus på biomasse, efter at al anden brændsel er blevet dyrere.

    - Og nu må fabrikker begynde at brænde deres eget affald af til varme. For eksempel har vi lige haft et samarbejde med en vinduesproducent om at forsøge at brænde deres fine afpudsning af i vores kedel. Det var der ingen problemer med, så nu overvejer de at investere i deres egen, fortæller han og tilføjer:

    - Så som sagt, er vi villige til at prøve lidt af hvert – og jeg tror, at flere og flere former for biomasse kan udnyttes i fremtiden.

    Flere forbrugere vil med

    For blot et par år siden havde en årlig varmepris på 14.000 ikke nødvendigvis være noget at skrive hjem om. Det er dog på ingen måde tilfældet i dag, hvor prisen er steget hos en stor del af landets fjernvarmeselskaber – og hvor individuel opvarmning med både gas, træpiller, olie og el er svimlende dyrt.

    Derfor er det ikke et under, at Ulbjerg Kraftvarmeværk har fået en del tilslutningsforespørgsler fra lokalområdet i den seneste tid. Det har da også kastet et par nye forbrugere af sig for nylig, og samtidig er man i kontakt med 3 yderligere, fortæller Jens Peter Christensen:

    - Vi har cirka 25 elhuse tilbage i vores forsyningsområde og forbrugere med oliefyr og træpiller, som gerne vil have et tilbud. Med el er det en stor investering for forbrugeren, men de nuværende varmepriser gør, at det efter min opfattelse godt kan hænge sammen, siger han og konstaterer:

    - Så vi har ret travlt. Problemet er at skaffe rør – det bliver vores udfordring.

    I fremtiden overvejer kraftvarmeværket desuden at investere i et solcelleanlæg for at reducere deres strømforbrug, fortæller varmemesteren.

    - Men det er på lidt længere sigt. Vi tager de lavthængende frugter først, lyder det.

     

    Andre klikkede på...