Lokalt samarbejde sender mere overskudsvarme til Løgstør
Løgstør Fjernvarme har med et lokalt samarbejde formået både at få mere overskudsvarme ind i ledningsnettet og hjælpe entreprenørvirksomheden Scandi Byg af med naturgassen.

I Løgstør Fjernvarme tænker man kreativt, når det kommer til at udnytte lokalmiljøets ressourcer bedst muligt.
Og det er senest kommet modulbyggeentreprenøren Scandi Byg til gode. Gennem det lokale fjernvarmeselskab, får virksomheden med hovedsæde og fabrikshaller i Løgstør nemlig snart udskiftet dyr naturgasopvarmning med overskudsvarme fra byens kalkbrud, Dankalk.
Overskudsvarme, som Løgstør Fjernvarme ellers ikke havde haft mulighed for at udnytte. For selvom Dankalk i godt og vel otte år har leveret overskudsvarme ud på nettet til forbrugerne i Løgstør, er virksomheden begyndt at producere mere varme, end fjernvarmeselskabet har kapacitet i rørene til at aftage.
Udfordringen kunne være løst med en ekstra akkumuleringstank hos Dankalk – men den ide blev parkeret i kølvandet på de voldsomme prisstigninger på anlægsarbejde, vi har set i løbet af det seneste år.
Netop derfor fik Løgstør Fjernvarmes direktør Jette Nielsen en lysende ide, da Scandi Byg kontaktede dem med henblik på at blive koblet på fjernvarmen, fortæller hun. Entreprenørfirmaets store fabrikshal ligger nemlig tæt op ad transmissionsledningen fra Dankalk.
- Derfor var min første tanke: hvorfor ikke bare koble dem direkte på ledningen fra Dankalk, som går ned til os? Så kunne Dankalk levere mere overskudsvarme uden at investere i en ekstra tank, og vi ville ikke behøve at øge produktionen på vores kedler inde i byen. I hvert fald ikke i hverdagene, siger direktøren og forklarer praktikken:
- Vi tager varmen til Scandi Byg direkte fra transmissionsledningen, der går ned fra Dankalk – resten løber ned i byens netværk. Vi har simpelthen bare koblet dem på med en lang stikledning.
Til gavn for alle parter
Med det nye samarbejde kan Dankalk levere op mod 2.000 MWh yderligere overskudsvarme ud på ledningsnettet i Løgstør. Og i det hele taget er der tale om en ’skide smart’ løsning, siger Jette Nielsen.
Den kommer nemlig alle parter til gavn. Fjernvarmen – fordi man får mere billig varme ind i ledningsnettet. Dankalk, som kan sælge mere overskudsvarme. Og ikke mindst Scandi Byg, der får en stor økonomisk besparelse ved at skifte væk fra gassen.
- Hvis Dankalk ikke kunne skrue op for, hvor meget overskudsvarme de leverer, måtte jeg jo producere på nogle dyrere brændsler. VI holder sammen i Løgstør og udnytter hinandens ressourcer. Det var for os det vigtigste formål med samarbejdet. Det hjælper vores samfund med at blive grønnere, lyder det fra direktøren.
Hos Scandi Byg er man mindst ligeså begejstrede for samarbejdet, som bliver kaldt for en ’lokal solskinshistorie’ i en pressemeddelelse fra virksomheden. Heri understreger arbejdsmiljø- og bæredygtighedschef Joan Thiesen desuden, at investeringen er givet godt ud:
- Omlægningen til fjernvarme er ikke kun en god økonomisk investering i forhold til de stigende gaspriser, men det er også en god investering i forhold til vores CO2-forbrug. Ifølge vores beregninger kan Scandi Byg med omlægningen nemlig tilskrives en CO2-reduktion på hele 260 tons per år, forklarer hun.
Et ærgerligt benspænd
Løgstør Fjernvarme er sådan set klar til at åbne for fjernvarmen ind til Scandi Bygs lagerhal – hvis det da ikke lige var fordi, man stadig venter på en reservedel til en pumpestation, som skal udligne den niveauforskel, der er mellem transmissionsledningen og Scandi Bygs lagerhal.
Et lidt ærgerligt benspænd for den grønne omstilling – men den slags udfordringer er ikke ualmindelige i en tid, hvor lange leveringstider bare er et vilkår for landets fjernvarmeselskaber.
Mere overskudsvarme kan være på vej
Til gengæld kan Scandi Byg sammen med resten af Løgstør se frem til, at der med al sandsynlighed snart kommer endnu mere overskudsvarme ud på ledningsnettet.
Løgstør Fjernvarme er nemlig i tæt dialog med en lokal virksomhed, som i alt vil kunne levere godt 20.000 MWh overskudsvarme. Varme, som både kan bruges til at opvarme Scandi Bygs anden fabrikshal i byen – og ikke mindst en masse private husstande.
Netop fordi overskudsvarmen rummer så stort et potentiale i Løgstør, understreger Jette Nielsen, at fjernvarmeselskabet bestemt er åbent overfor at etablere flere samarbejder som ligner det, man netop har sat i værk med Scandi Byg.
Og det er der gode muligheder for i fremtiden, afslører direktøren.