Gå til hovedindhold
Digitalisering

Nyt katalog skal inspirere til mere digitalisering

Grøn Energi har for Dansk Fjernvarme udarbejdet et inspirationskatalog, der samler gode eksempler på digitaliseringsprojekter. Det skal give endnu flere et overblik over digitaliseringens muligheder og mod på selv at gå i gang med flere digitale projekter.

18. okt. 2022
Ældre end 24 mdr.
Tekst af Mikkel Lysgaard, mil@danskfjernvarme.dk

Indhold

    Dansk Fjernvarme har gennem det sidste års tid gennemført en række undersøgelser af, hvilke konkrete aktiviteter medlemmerne har sat i værk, når det gælder digitalisering og datadreven drift.

    Der er kommet mange spændende projekter frem i lyset, som alle er eksempler på den digitaliseringsrejse, fjernvarmesektoren har begivet sig ud på. En del af dem har Dansk Fjernvarme fortalt om gennem artikler, via møder i erfa-grupper og på temadage.

    Nu har Dansk Fjernvarme samlet mange af de gode eksempler i et inspirationskatalog, så branchen i endnu højere grad kan bygge videre på hinandens erfaringer.

    Det nye katalog bliver senere lagt online på Dansk Fjernvarmes hjemmeside, men allerede på Landsmøde 2022 kan medlemmer få fingre i det nye katalog. Det er nemlig med på landsmødet, hvor medlemmerne kan få det at se ved at besøge standen Fjernvarmens Hus.

    Det rummer det nye katalog

    Inspirationskataloget rummer beskrivelser af projekter, hvor både fjernvarmeselskaber og leverandører bidrager til videndelingen. Kataloget er sammensat, så der kommer eksempler på projekter fra hele værdikæden fra indkøb og produktion over distribution til forbrugs- og kundesiden.

    Samtidig grupperer kataloget projekterne efter, hvor den datadrevne drift er med til at optimere fjernvarmeselskabets processer. Her er grupperet inden for administration, planlægning, drift og investeringer.

    Endelig indeholder katalogets gennemgang af de forskellige cases en række overslag over mulige potentialer ved de forskellige typer digitaliseringsprojekter.

    Hvordan bringer det sektoren videre?

    Det er Dansk Fjernvarmes hensigt, at inspirationskataloget kan få flere selskaber i gang med at udnytte de mange muligheder, digitalisering og datadreven drift giver. Sekretariatets undersøgelser viser, at over halvdelen af Dansk Fjernvarmes medlemmer er i gang med forskellige digitaliseringsprojekter, og over 130 selskaber udnytter allerede i dag time- eller døgnaflæste data fra fjernaflæste afregningsmålere.

    Dansk Fjernvarme har en målsætning om, at 70 procent af de danske fjernvarmeselskaber med udgangen af 2025 har gang i digitaliseringsprojekter, der kan medvirke til at gøre sektoren endnu mere effektiv, end den allerede er i dag.

    Gennem de cases, der bliver gennemgået i kataloget, viser de involverede fjernvarmeselskaber, hvordan de har grebet forskellige projekter an, hvordan de har samarbejdet med leverandører, og hvad der er kommet ud af det.

    Hvem kan bruge kataloget, hvordan og hvornår?

    Kataloget er tænkt til inspiration til både ledelse og drift i fjernvarmeselskaberne. Der er både konkrete anvisninger, i forhold til hvad der rent faktisk er lavet i de forskellige digitale projekter, og beskrivelser af årsagen og formålet med, at de forskellige digitaliseringsprojekter er startet op.

    Dermed kan kataloget forhåbentlig både inspirere dem, der generelt afsøger muligheder og idéer til, hvilke typer digitale projekter de kan kaste sig over – og give mere konkrete anvisninger til dem, der gerne vil dykke lidt mere ned i projekternes praktiske udformning.

    Hvordan arbejder Dansk Fjernvarme og Grøn Energi i øvrigt med at samle og udbrede viden om digitalisering?

    Som nævnt har Dansk Fjernvarme det sidste års tid arbejdet med at samle viden fra medlemmerne om de forskellige projekter, der gennemføres ”derude”. Den viden søger vi fortsat at dele gennem eksempelvis arrangementer og artikler. Inspirationskataloget er et forsøg på at samle og udbygge arbejdet med at dele viden om digitalisering.

    Derudover arbejder Dansk Fjernvarme for at inddrage vores medlemmers erfaringer med og holdninger til digitalisering, datadreven drift og deling af data på tværs af sektorer over for myndigheder og andre brancheorganisationer. På den måde kan fjernvarmens data komme i spil på den mest fornuftige måde i forhold til den grønne omstilling og sektorkobling helt generelt i den danske energisektor.

     

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...