Rønde Fjernvarme vil være den foretrukne varmeleverandør
Mere end en fordobling i fjernvarmekunderne på 14 år. Det er den glædelige status for Rønde Fjernvarme – og med den store udvikling i lokalområdet, er potentialet kun endnu større. Et potentiale, Rønde Fjernvarme vil indfri med deres vision om at være områdets foretrukne varmeleverandør.
I løbet af de sidste 14 år er Rønde Fjernvarme gået fra at have 750 forbrugere til i dag at have over 1.800. At fjernvarmeforsyningen har mere end fordoblet sit forbrugerantal er en god afspejling af, at fjernvarmen er blevet langt mere eftertragtet i Rønde.
Værket var et af landets dyreste i halvfemserne, men ved konstant at sænke priserne, har man ifølge driftsleder Torben Olsen haft succes med at gøre fjernvarmen mere attraktiv og skabe et bedre produkt.
Blandt andet forklarer han, at man har sænket den faste varmepris for at imødekomme alle boliggrupper, da huse i dag bruger mindre og mindre energi.
Samtidig bliver varmen produceret på 95 procent lokal halm – et betydeligt billigere alternativ til den olie, mange individuelt opvarmede boliger er afhængige af i området.
- Vi er opmærksomme på at gøre os selv attraktive. Det skal være nemt for forbrugeren at komme til os, og det sørger vi for ved at have smidige tilslutningsformer. Vi vil hele tiden sikre os, at vi er den foretrukne varmeleverandør, siger driftslederen.
Derudover peger han på to yderligere ting, som har gjort, at Rønde Fjernvarme har haft vokseværk de sidste mange år. Først og fremmest er fjernvarmeforsyningen placeret i et lukrativt område, da det ikke er ret langt fra Aarhus. Derudover har man en bestyrelse, som altid er åben overfor nye tiltag.
- Man har fra bestyrelsens side kunnet se mulighederne og rykket på dem. Jeg havde ikke været driftsleder i andet end tre måneder, før vi fik mulighed for at tilslutte nabobyen Ulbølle, som havde 500 forbrugere. Vi havde ikke kunnet vokse i samme grad, hvis vi ikke fik lov til at hoppe ud i sådanne projekter, forklarer Torben Olsen.
Går benhårdt efter visionen
Visionen om at være den foretrukne fjernvarmeleverandør i Rønde-området er noget, man går benhårdt efter i Rønde Fjernvarme. Spørgsmålet er så bare, hvordan man opnår en sådan status?
- Det er jo nogle flotte ord, men vi forstår det som, at vi vil være de billigste i etableringsfasen, de billigste i driftsfasen, og vi vil have den bedste service. Opnår vi alt det, er det jo indiskutabelt, at vi vil være den foretrukne leverandør i området, forklarer Torben Olsen og fortsætter:
- Min opgave som driftsleder er at sørge for, at visionen og vores mål bliver indfriet. Hvis jeg fornemmer, at vi ikke er der, kan jeg tage det med til et bestyrelsesmøde. Jeg oplever også, at der fra bestyrelsens side bliver styret efter visionen, hvis vi ikke lever op til den.
Leder efter ny byggegrund, der skal understøtte udviklingen
Vokseværket i Rønde Fjernvarme gør, at man nu er på udkig efter en ny grund til at bygge et nyt og større værk på. I dag ligger værket stort set i centrum af byen, så der er begrænset med plads at udvide på.
Man kigger derfor efter grunde af en sådan størrelse, at der er mulighed for at etablere varmepumper, solvarme og elpaneler. Ikke fordi det nødvendigvis er planen at investere i alle produktionsformerne, men man ønsker ikke at være begrænsede af pladsen.
- Her i Rønde går det stærkt med de nye udstykninger, og vi bliver omringet. Vi ligger i bunden af et hul, så det er ikke realistisk med varmepumper på lokationen, siger Torben Olsen.
Mangel på plads er dog ikke den eneste grund til, at man kigger efter en ny lokation til Rønde Fjernvarme. Den store udvikling i området gør nemlig, at en eventuel fusionering med ét eller flere andre fjernvarmeværker, er en attraktiv mulighed, siger Torben Olsen.
- Der er mange andre mindre varmeværker i området, og vi forventer også, at der kommer mange tilflyttere til dem. Vi kigger absolut ind i muligheder for at fusionere i fremtiden, og det tænker vi også ind i vores valg af grund. Der bliver ikke mindre administrativt arbejde i fremtiden, og vi bliver simpelthen nødt til at tænke i større produktionsenheder, understreger driftslederen.
Konverteringsprojekt med stort udviklingspotentiale
Selvom Rønde Fjernvarme har haft stor succes med at udbrede fjernvarmen i lokalområdet, er man langt fra færdige endnu. I øjeblikket er arbejdet med at konvertere nabobyen Rodskov i fuld gang – dog med en lidt anden tilgang, end man normalt ser i konverteringsprojekter. En tilgang, der skyldes det store udviklingspotentiale i byen.
- Det er svært at spå om, men der er vel potentielt 200 forbrugere i Rodskov. Til gengæld er det den landsby i Syddjurs Kommune, som ligger tættest på Aarhus, og derfor kan udviklingen gå rigtig stærkt. Af den grund har vi valgt at forsyne byen gennem en satellitstation, hvor vi bruger træpiller og varmepumpe til produktionen, siger Torben Olsen.
Dimensionering af selve transmissionsledningen har man valgt at udskyde, da udviklingspotentialet er så stort. På den måde har man lidt mere tid til at vurdere udviklingen i byen, inden man lægger sig fast på ledningens størrelse.
Der er allerede lagt fjernvarmerør ud til de første boliger i Rodskov. De kan forvente at få varme fra Rønde Fjernvarme inden sommer.
- Nu er vi rykket ind i Rodskov, og planen er så at udvide derfra, fortæller Torben Olsen.
Skriv kommentar