Skanderborg-Hørning Fjernvarme siger ja til geotermi
Som det første forbrugerejede fjernvarmeselskab har Skanderborg-Hørning Fjernvarme A.m.b.a underskrevet en aftale med geotermi-virksomheden Innargi A/S om at undersøge mulighederne for at udvikle geotermi til fjernvarme.
Fjernvarmen i Skanderborg og Hørning er egentligt allerede grøn, men ambitionen er, at den skal blive endnu mere bæredygtig. Derfor er planen, at geotermi i fremtiden skal erstatte en stor del af biomasseforbruget. Målet er også at sikre stabile, lave priser på varmen i radiatorerne, fremgår det af en pressemeddelelse fra det østjyske fjernvarmeselskab.
- Vi bruger kun lokal produceret, certificeret biomasse i dag. Og det skal vi også gøre i fremtiden, men vi skal brænde mindre af, og vi skal være mindre afhængige af prisen på biomasse. Derfor ønsker vi, at geotermi skal være en vigtig kilde til vores fjernvarme, siger formand Erling Weber Jensen fra Skanderborg-Hørning Fjernvarme.
Han pointerer, at geotermi er en klimavenlig, lokal og meget prisstabil varmekilde, der kan levere varme døgnet rundt, alle årets 365 dage, og at det gør det særligt attraktivt for fjernvarmeselskabet.
Bestyrelsen i fjernvarmeselskabet har igangsat arbejdet med en Masterplan, der skal ligge klar i løbet af 2023. Der er dog en vigtig forudsætning, der skal på plads, hvis man skal videre fra tanke til handling.
- Vi skal have forbundet nettene i Hørning og Skanderborg, hvis vi skal sikre det tilstrækkelige grundlag for geotermi, forklarer Erling Weber Jensen.
Vi bruger kun lokal produceret, certificeret biomasse i dag. Og det skal vi også gøre i fremtiden, men vi skal brænde mindre af, og vi skal være mindre afhængige af prisen på biomasse. Derfor ønsker vi, at geotermi skal være en vigtig kilde til vores fjernvarme.
Hovedstadsområdet og Aarhus muliggør meget mere geotermi i Danmark
Innargi, der skal bygge og drive det geotermiske anlæg, hvis parterne bliver enige om en endelig aftale, er lige nu i gang med at bygge EU’s største geotermiske fjernvarmeanlæg for fjernvarmeselskabet Kredsløb i Aarhus.
Og det er netop virksomhedens store projekter i Aarhus og hovedstadsområdet, der kan gøre geotermi attraktiv for mellemstore fjernvarmeselskaber som Skanderborg-Hørning Fjernvarme, siger adm. direktør Samir Abboud:
- Normalt skal man op i størrelse for at geotermi bliver konkurrencedygtigt. Jo flere brønde, der skal bores og anlæg, der skal bygges, jo lavere bliver varmeprisen. Projekterne i de store byområder gør det imidlertid muligt for fjernvarmeselskaber i mindre byer i nærheden at koble sig på og nyttiggøre en lokal ressource i form af geotermien. Derfor tror jeg, at mange flere fjernvarmeselskaber – og dermed varmeforbrugere – kan få glæde af den geotermisk energi i de kommende år.
Parterne forventer, at det vil tage ca. et halvt år at komme på plads med en kontrakt. Hvis det lykkes, er det forventningen, at anlægget skal placeres på Danmarksvej i Skanderborg.