Gå til hovedindhold
PtX & CCUS
Sektorintegration

Aalborg Portland etablerer nyt pilotanlæg til CO2-fangst

Den nordjyske cementgigant sætter nu sit andet pilotanlæg i gang, der skal teste ny teknologi inden for CCUS.

21. november 2023
Tekst af Kim Vejrup, kve@danskfjernvarme.dk

- Nu opfører vi endnu et pilotanlæg, hvor vi tester en ny teknologi for CCUS, og vi håber således at blive endnu klogere på vores muligheder inden for CO2-fangst, siger Søren Holm Christensen; CEO hos Aalborg Portland. Foto: Aalborg Portland.

  • Læs op

Indhold

    Aalborg Portland er nu klar til at igangsætte sit andet pilotanlæg til fangst af CO2. I en pressemeddelelse skriver den nordjyske cementproducent, at formålet bliver at teste en ny teknologi inden for CCUS, der ifølge dem selv har potentialet til at eliminere en betydelig del af energiforbruget ved CO2-fangst.

    – Med idriftsættelsen af det næste pilotanlæg til CO2-fangst på fabrikken i Aalborg kan vi se frem til at gøre os endnu flere erfaringer med CO2-fangst fra cementproduktion, siger CEO Søren Holm Christensen fra Aalborg Portland.

    Han fortæller, at virksomheden via det første pilotprojekt er blevet bekræftet i, at CO2-fangst fra produktionen er muligt, og at potentialet er signifikant.

    - Nu opfører vi endnu et pilotanlæg, hvor vi tester en ny teknologi for CCUS, og vi håber således at blive endnu klogere på vores muligheder inden for CO2-fangst, siger Søren Holm Christensen.

    Aalborg Portland vil samarbejde med en række forskningsinstitutioner og virksomheder fra flere dele af Europa. Det sker under navnet ConsenCUS, og i fællesskab sigter sammenslutningen mod at udvikle en ny teknologi inden for CO2-fangst, der potentielt kan nedbringe energiforbruget ved CO2-fangst markant og sikre en mere effektiv udnyttelse af den opsamlede CO2.

    Den nye teknologi anvender ifølge Aalborg Portland en elektrokemisk metode drevet af elektricitet frem for de ellers nødvendige høje temperaturer. Metoden, som kun bruger elektrisk energi, kan potentielt halvere energiforbruget i forhold til traditionelle fangstmetoder.

    Samtidig har parterne bag anlægget haft et stort fokus på nyttiggørelsen af CO2, og man vil med det nye anlæg undersøge mulighederne for at skabe et mere anvendeligt slutprodukt af den indfangede CO2. Anlægget kan således omdanne den indfangede CO2 til myresyre, hvilket kan anvendes som råmateriale i blandt andet plastik m.v.

    - Vi kommer derfor til at følge resultaterne og erfaringerne med dette CCUS-anlæg utrolig tæt, da det absolut besidder nogle interessante perspektiver, siger Søren Holm Christensen.

    Skriv kommentar

    Andre klikkede på...